In mijn vorige blog had ik het over het hart van compassie, nu ga ik in op zelfcompassie. Voor de Westerse mens, die zo weinig compassievol is voor zijn eigen pijn en zo zelfkritisch is, is dat meer dan welkom. 75 % van de mensen zou meer kritisch zijn voor zichzelf dan voor anderen. Slechts 5 % is minder kritisch voor zichzelf. Voor de rest is het ongeveer gelijk.
Zelfkritiek
Sta er even bij stil. Hoe vriendelijk ben je voor jezelf als je net een fout hebt gemaakt? Of wanneer je iets ‘doms’ hebt gezegd? Of wanneer je struikelde toen je net een restaurant binnenkwam? ….. Heb je zo van die momenten waarop jij jezelf op je kop geeft? We zijn zo vaak hard voor onszelf. Heel hard zelfs. Vraag je maar eens af hoeveel vrienden je nog zou hebben als je even hard zou zijn voor je vrienden als voor jezelf.
Zelfcompassie
We hebben allemaal eens een mindere dag. Voel jij je altijd op en top? Waarschijnlijk niet! Iedereen heeft wel eens een mindere dag. En iedereen maakt soms fouten. Dit hoort er nu eenmaal bij. Als je dat niet kan aanvaarden, ga je in gevecht met jezelf en zal je ongelukkig zijn. Je zal sneller opgeven als dingen mislopen en je zal heel kritisch zijn voor jezelf. Toch hoeft het niet zo te zijn. Zelfcompassie kan een goede remedie zijn! Je wordt minder hard voor jezelf, je kan jezelf op een vriendelijke manier motiveren en je kijkt optimistischer naar het leven! Mooie eigenschappen!
Het is maatschappelijk belangrijk!
Onze hele maatschappij lijkt wel gebukt te gaan onder stress. Het moet allemaal steeds sneller en beter. Bovendien nemen de afleidingen van wat we echt belangrijk vinden, steeds meer toe. Niet verwonderlijk dat er zoveel mensen in een burn-out komen.
Met zelfcompassie bescherm je jezelf! Je accepteert dat je het ideaal nooit zult bereiken en dat je nooit voor iedereen goed kan doen. Je doet dingen zo goed mogelijk en af en toe zeg je tegen jezelf: voor vandaag was het genoeg, ik heb voldoende gewerkt en geef mezelf de kans om mijn batterijen terug op te laden. Je wordt liefdevoller voor jezelf en respecteert je eigen grenzen.
Liefde en verbinding
We zijn sociale wezens, we kunnen niet zonder elkaar bestaan. Ook al maken we onszelf soms wijs dat we dit wel kunnen en dat we niemand nodig hebben. Dit is een reactie die vaak komt uit pijn en ontgoocheling in ander mensen. Om onszelf te beschermen, doen we alsof we de liefde van de ander niet meer nodig hebben.
Als we eerlijk zijn met onszelf, is het duidelijk dat we gezien willen worden, geaccepteerd worden, aanvaard worden voor wie we zijn. We willen ons welkom voelen als we ergens komen. We willen ons geliefd voelen, ook al zijn we niet perfect, dus met alles erop en eraan. Kan je die behoefte erkennen? Tezelfdertijd kunnen we het niet eisen van de ander. We kunnen het wel aan onszelf geven. Je kan jezelf aanvaarden in je kunnen en je onvermogen, jezelf vriendelijk toespreken ( ipv kritisch) en accepteren dat je eens een mindere dag hebt… Dit geldt voor iedereen! Het is menselijk!
Reflectie
Stel dat je het moeilijk hebt.
Hoe reageer je?
Kan je jezelf behandelen zoals je zou willen dat een goede vriend je behandelt?
Dit is een daad van zelfcompassie.
Oefening – cultiveren van zelfcompassie
Sluit je ogen en breng je aandacht naar je adem
Schenk jezelf de volgende wens
Moge ik vriendelijk zijn voor mezelf
Moge ik liefdevol zijn voor mezelf
Moge ik gedragen worden door de warmte van compassie
Neem daar enkele minuten voor
Hoe is dit? Misschien wil je dat wel enkele keren per dag doen, zeker als je heel kritisch bent voor jezelf. Ontdek wat dit voor je doet!
Moge ik liefdevol zijn voor mezelf, noemen we de anti-burnout mantra. Je kiest voor liefde voor jezelf, en dit zal je beschermen, je gaat jezelf niet uitptutten, je laat je criticus je niet langer pijn doen.
Audio oefening – de ronde tafel van het hart
Deze oefening maakt deel uit van de compassie training. Je kan ermee aan de slag. Je oefent je in een compassievolle houding voor de meest kwetsbare en pijnlijke delen in jezelf. En je geeft jezelf toestemming om vreugde te beleven!
Hier vindt u de Audio-oefening ‘De ronde tafel van het hart‘
David Dewulf is arts en introduceerde het begrip ‘mindfulness’ in Vlaanderen. Hij volgde opleidingen over de hele wereld en legde zich toe op Mindfulness, Tao, Life Coaching en Mind/Body Medicine. Hij werkte 7 jaar lang samen met de universiteit Gent voor depressie en met KU Leuven voor wetenschappelijk onderzoek.