bezinning, bezieling, beweging

De Jacobsladder en De zin van het ouder worden

Tijdens de bezinningsdagen gaan we het hebben over het ouder worden en de zin daarvan. Samen met Paul van der Velde heb ik het boekje geschreven: ‘Weg van het onbekende. De zin van het Niet-Weten’.  De toekomst is ongewis en kun je in principe niet weten. Om stress over die toekomst te voorkomen is het beter om te kijken waar die stress omtrent het niet weten vandaan komt, zodat je daar beter mee om kunt gaan. Maar één ding weten we wel. We worden elke dag een dag ouder (elke dag een stap dichter bij de dood). Het ouder worden lijkt met donkere wolken omgeven te worden. De zin van het ouder worden gaan we bekijken aan de hand van de jakobsladder. In het verhaal van de Bijbelse Jakobsladder zitten zoveel verwijzingen en symbolen dat het voor ons een prachtig vertrekpunt is om het te hebben over de zin van het ouder worden.

De ladder symboliseert beklimming, val, vooruitgang, achteruitgang, op weg gaan, het hogere, het lagere, het aardse en het spirituele, het bewuste en het onbewuste, het overwinnen van obstakels, het creëren van kansen. Elke trede kan een stap in de persoonlijke ontwikkeling symboliseren.  Maar kan dat ook allemaal als je ouder wordt. Dalen we niet juist op de maatschappelijke ladder. Wat voor zin heeft het om het hierover te hebben?  Waar sta je op die ladder? Wat laat je achter en wat zie je boven je? Wat zijn de perspectieven? Hoe zie je je eigen eindigheid? Hierbij gebruiken we Westerse en Oosterse wijsheden – in veel religies spelen ladders een rol – en natuurlijk ook onze eigen ervaringen, immers wij worden ook een dagje ouder en staan ook ergens op de ladder.

We gebruiken niet alleen dit verhaal ervoor, maar ook de Boeddhistische evenknie. In tal van andere tradities komen ook ladders voor dus daar zullen we ook naar verwijzen. Niet alleen geleerden, maar ook schrijvers, filmers, schilders en componisten (stairway to heaven) hebben de jakobsladder als thema gebruikt. Ook daar zullen we dankbaar gebruik van maken, evenals van elkaars ervaringen in het ouder worden.  Wat is eigenlijk de zin daarvan? Waar staan we op de ladder. We kijken naar beneden en ook omhoog. En we kijken naar elkaar. Waar sta jij op die ladder. En vooral: zijn er nog schreden te maken. Hebben we leuningen nodig, wie zijn dat dan?

Voel je je aangesproken, doe met ons mee en kijk waar je staat op de ladder.

Bezinningsweek De zin van het ouder worden, Maandag 10 t/m donderdag 13 juni 2024 

Reacties (1):

  1. Francine

    10 mei 2024 at 19:13

    Mooi onderwerp!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *