bezinning, bezieling, beweging

De Betekenis Boekenclub met de Betekenis Boeken Dag

Op 2 november organiseert de Betekenis Boekenclub in het klooster een hele dag om het boek van David Brooks ‘De kunst van mensen kennen’ te bespreken. David Brooks is bekend geworden met zijn eerdere boek ‘De Tweede Berg’, maar in dit boek gaat David Brooks in op de kunst om andere echt te zien te verbeteren. Hoe communiceer je met de mensen om je heen? Welke vragen stel je en hoe luister je? Het lijken gewone sociale skills die we langzamerhand verloren zijn in dit digitale tijdperk van naar schermen turen.

In het laatste hoofdstuk ‘Wat is wijsheid’ raakt Brooks iets bijzonders aan, waar ik nu even op wil ingaan en dat is het begrip ‘waarheidsgemeenschap’. ‘Er gebeurt iets grappigs met mensen die deel uitmaken van een waarheidsgemeenschap. Iemand heeft een gedachte, die je zou kunnen zien als een klein circuit in zijn brein. Als iemand die gedachte deelt en een ander die ontvangt, zit het circuit opeens in twee breinen. Als een hele klas de gedachte in overweging neemt, zit de gedachte zomaar in vijfentwintig breinen. Onze breinen zijn met elkaar verstrengeld. De cognitieve wetenschapper Douglas Hofstadter noemt die circuits ‘lussen’. Hij stelt dat we, als we communiceren en die lussen door verschillende breinen gaan, denken als één collectief organisme.’

‘Er kunnen zich in een waarheidsgemeenschap magische momenten voordoen als mensen kristalhelder, oprecht en respectvol spreken.’ — David Brooks

In zijn boek geeft David Brooks een mooie reeks handvatten om te leren, het is de kunst ten slotte om mensen om je heen, en de mensen die je, ook vluchtig soms, tegenkomt, echt te leren kennen.

In de ochtend neemt Ron van Es van de Betekenis Boekenclub je mee in het dieper nadenken over het boek. Waar schuurde het, wat las je precies, waar gaat het dan over jou? Dat nadenken helpt je om het boek echt te laten nestelen in je hoofd en hart.

In de middag gaan we praktisch aan de slag zodat je het boek van David Brooks concreet kan gaan toepassen in je eigen omgeving en op je werkplek.

Datum:    2 november 2024

Locatie:    klooster Huissen

Kosten:    45,- (incl. lunch)

Tijd:        10.00 – 16.00 uur

Lees meer over deze dag in het klooster en meld je aan

Geef een reactie