bezinning, bezieling, beweging

Volg je energie

Soms sta je voor een keuze waar je vooral bij in verwarring raakt en je hoofd breekt over wat het juiste is om te doen. Alleen er over nadenken kan al voelbare spanning teweegbrengen.

Bijvoorbeeld over de vraag: kan ik na 6 weken quarantaine beter wel of niet bij  mijn moeder op bezoek? Is juist de nabijheid beter of de afstand? Wil ik haar fysiek of emotioneel nabij zijn?

Zal ik wel of niet

Of: zal ik wel of niet al naar kantoor vanaf nu? Wel of niet mijn kind naar school brengen? Wel of niet ‘1,5 meter bezoek’ op mijn verjaardag? Het kunnen lastige kwesties zijn om in te besluiten. En soms komen we er met ons brein en gezond verstand niet uit. Volg dan waar je energie van gaat stromen. De weg van de minste weerstand in je systeem, wu wei, de natuur doet dat ook.

Ons brein is niet altijd de beste raadgever

Ons brein is niet altijd de beste raadgever. Natuurlijk, wijsheid is naast compassie een essentiële component in ons leven en ontwikkeling, maar wijsheid komt niet alleen vanuit het brein.

‘Denken is niet onze sterkste kant’, leer ik vanuit mijn systemisch opstellingswerk, en ik kan het meer en meer beamen. Als ik mij dat realiseer maakt mijn hart een sprongetje. Blij en opgelucht te weten dat mijn brein niet de wijste is. Als het denkwerk in cirkels neigt te gaan over iets wel of niet doen, hoe het hoort, wat anderen zouden doen, moeten of niet moeten, vraagt dat onnodige energie. En het maakt de keuze niet gemakkelijker. Dus dan zeg ik: ‘stop hier- tegen mezelf, – en kom terug’

Ik herken in mij zeker de neiging om het hart te willen bedekken of verhullen uit veiligheid en zelfbescherming. En daarnaast ik richt me nòg liever vol op het besef dat dáár het leven juist gaat stromen.

Ons hart is de verwerker en grote geleider van al onze ervaringen. Wanneer ik met mijn hart naar een nare ervaring of een spannende keuze kan gaan, komen er nieuwe inzichten. Ontstaat er voelbaar ruimte. Mag het verdriet stromen. Of de vreugde. Of allebei. Het hart verbindt alle ervaringen van hoofd en buik en er schuilt zoveel wijsheid in! Wanneer het leven door het hart mag stromen blijft het vol en wel doorbloed. En een vol hart geeft een vol leven.

In contact met mijn hart. Adem ik schoonheid en pijn. In en uit.

Helmie Willems


Helmie Willems, is internationaal gecertificeerd trainer in Nonviolent Communication. In haar beroepsleven heeft zij steeds keuzes gemaakt vanuit innerlijke bezieling en verbondenheid. In de loop der tijd is het verlangen naar verbinding en willen bijdragen aan een betere wereld een grote drijfveer geworden.

Reacties (1):

  1. Riky Schut

    4 mei 2020 at 11:35

    Beste Helmie Willems. Dank je wel voor de mooie gedachten. Het is vooral dat waar ik behoefte aan heb in deze crisistijd. Dit brengt ons weer verder naar een visie voor de toekomst. Het grote verlangen en dromen hoe het misschien beter kan na de crisis, zal ook uit ons hart moeten komen, denk ik. Eerst moeten we rouwen om de pijn en het verdriet van onszelf en anderen, en dan kunnen we weer verder. Groet, Riky Schut

Gesloten reacties.