bezinning, bezieling, beweging

Vleugels van vertrouwen

De oerstaat van rust en vertrouwen

Als je een pasgeboren baby’tje ziet, voel je maar een ding: wat een wonder! Het is nog zo dicht bij de bron. Alles wat het doet, elke oogopslag elk gebaar elke blik, is oorspronkelijk en lijkt te komen uit een andere wereld. Er zijn nog geen gedachten, geen overwegingen. Het reageert direct op impulsen en wanneer de behoeftes vervuld zijn, keert het terug tot het oergevoel dat onder alle gevoelens ligt: vertrouwen.
Wanneer het op zijn ruggetje ligt met zijn armen en benen geopend, straalt het een en al vertrouwen uit. Het heeft ook nog geen reden om te wantrouwen. De omgeving omringt de baby met de beste zorgen, en verwelkomen elke lach elke blik met blijdschap en verwondering.
Een baby is, en verder niets.

Onze hond kent deze open houding ook. Ook hij kent nauwelijks zorgen. Of het moet bulletje het buurhondje waar hij geen feeling mee heeft en die hij het liefst wil verjagen.
Giz kan ook hij op z’n rug gaan liggen, met de poten omhoog, in volkomen ontspanning en vertrouwen.

Grijze wolken in de lente

Als wij mensen opgroeien van kind naar het volwassen zijn, verwijderen we ons stukje bij beetje van deze oerstaat van rust en vertrouwen. We krijgen verantwoordelijkheden, een baan, een woning, wel of geen gezin en maken ons zorgen of we het ons lukt hier goed mee om te gaan.

Als het in normale omstandigheden al lastig kan zijn om vertrouwen te voelen, is dat nu met het Coronavirus nog een extra uitdaging: hoelang gaat het duren? Word ik ziek en in welke mate? Worden familie of vrienden van mij geraakt? Komt er een economische crisis en wat betekent dat voor mij?
En toch, tegelijk is het schitterend lenteweer, hebben veel mensen tijd om te klussen, te lezen of een cursus te doen. Heb je nog toegang tot dit oervertrouwen of zijn er telkens grijze wolken aan de hemel die de zon bedekken en ons somber maken?

Vertrouwen geeft je vleugels en maakt het leven licht

Hier volgen een aantal tips om telkens weer terug te kunnen keren naar de oertoestand van rust en vertrouwen.

  • Vertrouwen wil niet zeggen dat alles goed zal gaan, het wil zeggen dat wat er ook gebeurt, je erop vertrouwt dat je een weg zult vinden om er op een goede manier mee om te gaan.
  • Laat los. Blijf niet hangen in allerlei doemgedachten, maar herken deze en onderhoudt ze niet.
  • Blijf bij nu. Zorgen waarvan je nog niet weet of deze nodig zijn, hoef je nog niet te maken.
  • Herken het gevoel van vertrouwen. Zoek bewust deze staat van vertrouwen in jezelf op, wanneer had je dat al? Hoe voelde dat toen? Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je vertrouwen voelt?
  • Laat de zon en de lente binnenkomen. Kijk naar de bloesem, de lammeren in de wei, hoor de vogels zingen en zie ze nesten bouwen. Voel de zon op je huid.

Paul Loomans is oprichter van De StressOntknoping. Hij is auteur van: ‘Ik heb de Tijd, Handleiding in Tijdsurfen’ en ‘Goed gevoel, Emoties als medicijn’. Paul Loomans is zenmonnik sinds 1984. Hij begeleidt mensen individueel en in groepen om vanuit rust leven. Daarbij hanteert hij een zelf ontwikkelde methode op basis van zen-inzichten. Paul begeleidt regelmatig retraites in Klooster Huissen.

Reacties (1):

  1. Francine

    17 april 2020 at 19:42

    Helemaal waar, maar oh zo moeilijk mijn geest te “temmen”!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *