bezinning, bezieling, beweging

Verlangen naar licht

December is een feestmaand, een maand van verlangen. Misschien verlang je naar mooie cadeaus van Sinterklaas. Misschien is je verlangen niet materieel en hoop je op een goed en gelukkig nieuwjaar straks. In deze donkere adventstijd is er het verlangen naar licht in je leven.

Het verlangen naar de geboorte van het Lichtkind in jou, dat de duisternis verdrijft en jouw leven lichter maakt.Verlangen zorgt ook voor spanning. Stel je voor dat het nieuwe jaar straks tegenvalt of dat de duisternis in je leven blijft voortduren. Dat de werkdruk niet afneemt, de conflicten in je familie aanhouden en dat er geen perspectief in je leven is. Dat zou tegenvallen en frustreren.

Het verlangen naar de geboorte van het Lichtkind is het verlangen naar perspectief, naar zin. Ten diepste is het verlangen naar het Lichtkind een verlangen om thuis te komen. Om jezelf te zijn. Een verlangen naar definitieve geborgenheid in jezelf, naar een ankerpunt in jezelf. Een verlangen om jezelf te mogen omarmen. Dat is de geboorte van het Lichtkind, van God in jezelf.

Om niet gefrustreerd te raken als je verlangen niet uitkomt, zet je je verlangen in het hier en nu. Dan haal je de spanning eraf. Je verlangen is dan niet ver weg of onbereikbaar, maar je kunt ervaren wat er in potentie al is. Je hoeft alleen maar te accepteren wie jij bent. Dan kun je vrede sluiten met jezelf en tevreden zijn met wat er is. Tevreden zijn met wie jij bent. Ook daarin klinkt het kerstthema door. Vrede op aarde begint met vrede sluiten met jezelf.

Adventsmeditatie over verlangen

Ik verlang. Adem rustig in en uit. Adem verlangen in en uit.

Wat is het dat ik werkelijk verlang? Een kop thee, liefde, iets bijzonders, iemand die er niet meer is, een gezond lijf, meer tijd? Vaak zit er van alles tussen. Kan ik mijn verlangen realiseren? Dat kan ook iets kleins zijn.

Misschien verlang je naar iets wat niet realistisch is of naar iets wat je van jezelf niet mag verlangen, of naar iets wat steeds achter de horizon verdwijnt. Maar weet dat verlangen menselijk is. Het mag allemaal. Ik verlang…


Ton Roumen is spiritueel auteur en hij begeleidt mensen in hun zoektocht naar zin en heling op hun levensweg. Hij verzorgt regelmatig retraites, seminars en lezingen. Deze blog is ook te vinden op zijn website,  www.bezinnen.com een serie van vier meditaties in de adventsperiode. In januari begeleidt Ton in het Dominicanen Klooster Huissen een weekendretraite ‘Licht leven’. Dit retraiteweekeinde is gesitueerd in een tijd van het jaar waar de dagen weer merkbaar langer worden. www.kloosterhuissen.nl

De adventsmeditatie is geïnspireerd door de Latifameditatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *