In ons klooster willen we deze periode niet alleen gebruiken om stil te staan bij ons eigen leven, maar ook om anderen te ondersteunen op hun weg naar mogelijk nieuw leven. Daarom zamelen we geld in voor jongeren die zich in moeilijke omstandigheden bevinden, zodat ook zij mogen ontdekken dat er hoop is, zich weer kunnen verwonderen.
We hebben gekozen voor twee projecten die jongeren via creatieve expressie helpen om hun eigen kracht te hervinden: één in Mexico en één in een asielzoekerscentrum (AZC) in Arnhem. Beide initiatieven bieden jongeren de kans om zich via muziek, kunst of sport uit te drukken, om emoties te verwerken en leven te hervinden.
Project 1: Jongeren in Mexico: Traumaverwerking door creatieve lessen
Deze jongeren hebben vaak al veel meegemaakt, waaronder geweld binnen het gezin of in de wijk waar ze wonen. Vele van deze kinderen hebben te maken met armoede, waarbij sommigen al op jonge leeftijd moeten bijdragen aan het gezinsinkomen en daardoor niet naar school konden. Ieder kind heeft een rugzak. Er wordt geprobeert deze kinderen zolang mogelijk thuis te laten wonen, maar als dat echt niet meer gaat, bieden zij een veilige woonplek, gezonde voeding en, heel belangrijk, goed onderwijs. Tegelijkertijd werken zij aan het zelfvertrouwen van het kind.
De jongeren kunnen kiezen uit vier keer per week anderhalf uur les volgen in theater, beeldend, muziek, dans of sport. Deze creatieve vakken worden ingezet om de jongeren de kans te geven hun traumatische ervaringen een plek te geven.
De organisatie ligt in handen van Mental Health projecten via de hulpprogramma’s van de organisatie Nuestros Pequeños Hermanos (NPH). In Nederland vertegenwoordigd door de organisatie WereldOuders in Hilversum.
Jongeren vertellen over hun ervaringen:
Angel David Cruz Vergara vertelt over theater:
Ik ben heel erg blij dat ik de kans heb om mee te doen met theater. Ik was een heel eenzaam iemand. En door middel van theater ben ik gaan leren om mijn emoties te uiten en contact te maken met anderen. Ik leer om creatief te zijn en nieuwe dingen uit te proberen. Mijn relaties met anderen verbeteren daardoor. Theater is een plek waar ik nu steeds meer mezelf kan zijn en kan ontstressen.
Kenia Mendoza vertelt over dans:

Ik ontwikkel me ieder dag door middel van dans. Dansen is genieten met het hart, zingen met de voeten, en contact maken met de ziel. Dansen zorgt ervoor dat ik me zowel lichamelijk als geestelijk beter voel. Ik vergeet de nare dingen; de gebeurtenissen uit het verleden die me soms belagen. Dansen helpt me om die langzaamaan een plek te geven. Ik voel me door het dansen beter en ben blij met mezelf!
Virgiana Aguilar Arce vertelt over sport:

Ik was een heel verlegen meisje met weinig zelfvertrouwen. Een van de docenten raadde me aan mee te doen met sporten, met meidenvoetbal. Ik merkte hoe leuk ik dat vond. Je speelt niet alleen; je hebt een team. Als je verliest doet het zeer, maar je weet dat je niet de enige bent die dat erg vindt. En als je wint, zie je alleen maar lachende gezichten om je heen. En wat fantastisch was: we mochten meedoen aan een toernooi! Ik vond dat ontzettend spannend, maar het was ook een droom die ik al lang had en nu uitkwam! En ik kan het gevoel niet beschrijven, hoe gelukkig ik was toen we dat toernooi wonnen! Ik vergeet dat nooit! We hebben ons als groep weer ingeschreven voor een nieuw toernooi en ik zie daar nu al naar uit!
Meer informatie op Creatieve Projecten Mexico of kijk op www.wereldouders.nl
Project 2: Jongeren in AZC Arnhem: muziek om zichzelf niet te verliezen
“Stel je een gebouw voor vol wachtende mensen, tussen wie jij moet leven. Op een station of bij een bushalte met een paar mensen zal je je binnen een kwartiertje al onrustig voelen en om je heen kijken naar die mensen, die ook onrustig om zich heen of naar hun horloge kijken. Die situatie, maar dan met een paar honderd mensen en jarenlang. Niet wachtend op een bus of een trein, maar om je leven te beginnen.” Hoe ik talent voor het leven kreeg – Roden Al Galidi

Stichting de Vrolijkheid maakt kunst op Nederlandse asielzoekerscentra (azc) met een netwerk van professionele kunstenaars, regelaars, vrijwilligers, kinderen, tieners, jongeren en ouders. Elke week organiseren we 100 creatieve workshops op azc’s door heel het land. De Vrolijkheid doet dit al meer dan 25 jaar. De workshops komen tot stand in samenwerking met kinderen, tieners, jongeren en de families die in het azc wonen. Opgroeien op een azc is niet altijd even makkelijk.
Met dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst investeert de Vrolijkheid in de ontwikkeling en veerkracht van jonge bewoners. Om een ervaring te geven die een leven lang van toegevoegde waarde kan zijn. De Vrolijkheid acht de samenleving verantwoordelijk voor het welkom heten van jonge mensen in de asielopvang en geeft zelf het voorbeeld door met elkaar in contact te komen, op gelijkwaardige basis samen te werken en nieuwe verbindingen te leggen. Zo dragen we bij aan de inclusie van jonge azc-bewoners in de Nederlandse samenleving.
Op locatie Arnhem Zuid wonen 500 asielzoekers. De locatie is een procesopvanglocatie (pol), voor vluchtelingen die bij de IND in Zevenaar de algemene asielprocedure (AA) doorlopen. Bewoners hebben al op veel verschillende locaties gewoond en wachten in Arnhem geruime tijd om de interviews bij de IND. Jongeren mogen niet studeren en niet werken voordat de asielprocedure is gestart. Dit maakt het wonen en leven op het AZC nog moeizamer, veel jongeren raken (verder) in een depressie.
De activiteiten en workshops van De Vrolijkheid zijn van groot belang voor de jongeren. Het samen zijn, mooie ontmoetingen en gesprekken, het leren en maken tijdens workshops stelt hen in staat te eigen verhalen met de wereld te delen. Naast de wekelijkse activiteiten wordt er ook jaarlijks een intensief project georganiseerd, dit jaar is dit een muziekproject in samenwerking met Art Root Circle en de Jacobiberg in Arnhem.
De realisatie van dit project is van groot belang voor de jongeren om het wachten te doorbreken, te mogen blijven groeien en leren als jongere, te ontmoeten en te mogen verbinden. Als thuis ver weg is en zij toch hun stem kunnen laten klinken tot ver buiten de hekken van het AZC. Door daarbij gedurende het jaar structureel een aantal workshops te kunnen aanbieden en daarbij te kunnen werken naar een eindproduct is samen muziek maken is de meest productieve en positieve manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit van de jongeren.
Meer informatie: www.vrolijkheid.nl