bezinning, bezieling, beweging

Secure Base

De invloed van de opleiding Secure Base Coachen op Erik & Desiree

Erik Visser en Desiree Wooldrik volgden samen de opleiding Secure Base Coachen aan de School voor Transitie. In 5 bijeenkomsten van 2 dagen – en tussentijdse intervisie en supervisie –  ontdekten zij hoe (transitie)thema’s als hechting, verbinding, verlies, rouw en roeping van invloed zijn op het zijn van een Secure Base voor zichzelf en voor anderen. Zo’n 6 maanden na de opleiding ontmoeten zij elkaar en gaan zij in dialoog over hoe ze de thema’s na de opleiding zijn tegengekomen. Waar het hun winst oplevert en waar het hen uitdaagt.

Een secure base is een persoon, plaats, doel of object dat ons een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft (Caring). Het is tegelijkertijd een bron van inspiratie en energie, zodat we op onderzoek kunnen gaan, uitdagingen aannemen en risico’s nemen (Daring).”

Risico’s aangaan

Erik:Desiree, voor mij was het bijzonder om zo vol met anderen stil te staan bij de thema’s ‘verlies’, ‘afscheid’ en ‘rouw’. Wat heeft dit voor jou de afgelopen maanden betekend?”

Desiree: De grijze sluier die de laatste jaren na zoveel verlies te hebben geleden over mij heen bleef hangen, is verdwenen. Ik rook niet meer, voel me sinds lange tijd meer tevreden en veel meer in balans. Ik maak bewuste keuzes en durf ook het risico om zaken zoals financiële zekerheid, een baan waarin ik mijn roeping niet volg  en een relatie om maar niet alleen te zijn op te geven. Maar het blijft leren en volhouden, afscheid nemen, loslaten en berusten.

Erik: Wat je zegt over risico’s aangaan en afscheid nemen van een ‘schijnbare’ zekerheid brengt mij bij de keuze die ik heb gemaakt om per 1 juli te stoppen met mijn vaste baan en te starten als zelfstandig trainer/coach. Het is overigens niet voor het eerst dat ik een dergelijke beslissing neem, maar ik voel door de opleiding mijn neiging om daarbij over het ongemak van het afscheid nemen heen te stappen. Ik probeer dat afscheid nu veel meer ‘in verbinding met de ander’ te doen. Dat betekent ook dat ik contact maak met wat het ongemakkelijk voor mij maakt. En dat heeft weer met mijzelf verwelkomen te maken: “mag ik er nog zijn….ook als ik de ander mogelijk teleurstel.”

I care to dare you

Desiree: Hoe is de opleiding van invloed geweest om dit avontuur aan te gaan?

Erik: In mijn vorige functies als verandermanager en leiderschapsadviseur heb ik veel ervaring met trainen, coachen en begeleiden opgedaan. Ik werd vaak gevraagd en trok mij ook net zo vaak weer terug achter de schermen, omdat ik twijfelde of ik hiervoor wel goed genoeg was. De aanmoediging en inspiratie van  mijn mede-cursisten en de opleiders (Jakob van Wielink en Anneke Verbokkem-Oerlemans) hebben mij gesterkt om voor mijn talenten te gaan staan en dat ik mijzelf toesta om te doen waarbij ik ‘succes’ ervaar. “Succes is het vermogen je talenten te erkennen, te ontwikkelen en in te durven zetten”, zoals Jakob zegt en uitdraagt.

Desiree: De twijfel of je wel goed genoeg bent, herken ik. Ik kan wel blij zijn als ik goed werk heb afgeleverd maar ik betrap me erop dat ik ook nog vaak eenzaam op de bank zit en me zo geconfronteerd voel met mijn middelmatigheid. Als ik andere coaches of professionals succesvol zie zijn of als ik interessante artikelen lees van coaches voel ik me eenzaam. Dan denk ik al snel “wat doe ik er eigenlijk toe.” Het heeft dan in werkelijkheid te maken met de diepere pijn van “mag ik er wel zijn, hoor ik er wel echt bij.” Het weerhoudt me er op dat soort momenten van te kunnen stralen in mijn eigen grootsheid.

“Succes is het vermogen je talenten te erkennen, te ontwikkelen en in te durven zetten. Succes wordt groter in je bereidheid voor die talenten te gaan staan, ze te delen, anderen ermee te inspireren en laten groeien.” (Jakob van Wielink)

Gebruik maken van je secure bases

Erik: En waar nodigt de ervaring van de opleiding je op die momenten van onzekerheid toe uit?

Desiree: In ieder geval is het fijn dat ik mijn secure bases uit de opleiding kan bellen om me te helpen met vragen als ik in mijn eigen gevangenis zit. Zij dagen mij uit om in contact te komen met dat wat mij bijzonder maakt. Dat helpt mij om oude patronen los te laten, energielekkende contacten op een verbindende doch ferme manier te verbreken en op zoek te gaan naar de omstandigheden waarin ik het beste tot mijn recht kom. Ik gedij als ik kan lachen, plezier kan maken, ongeremd mag kletsen en grappen maken. En als ik mensen mag ontvangen en liefhebben. Mijn liefde (ook voor mezelf) kan ik zo nog meer tot uitdrukking brengen.

Erik: Wat ik hierin aan je bewonder is dat je niet blijft hangen in de houding van ‘ik ben nu eenmaal zo’ en dat je daarbij uitreikt naar anderen. Dat vraagt dat je je mindset richt op de mogelijke opbrengst van de pijn en waarin je kunt leren en groeien. Ik ben daar zelf heel actief mee aan de slag gegaan. Wanneer ik te maken krijg met een teleurstelling of tegenvaller, denk ik nu eerder van “YES, ik word weer uitgedaagd om te leren” in plaats van dat ik ga klagen. Een aandachtspunt daarin voor mij is dat ik daarbij ook hulp mag en kan vragen van mijn secure bases. Mijn neiging om het toch alleen te doen blijft hardnekkig. Al moet ik wel zeggen dat op zich alleen de gedachte al dat je secure bases hebt, helpen om veerkrachtiger in het leven te staan.

Secure Bases en het ouderschap

Desiree: Je hebt 3 kinderen. Hoe is de opleiding van invloed geweest op jou als vader?

Erik: De eerste en misschien wel belangrijkste eigenschap van een secure base leider is dat je altijd kalm blijft. Ik probeer er daarom in het contact met mijn kinderen van bewust te zijn als ik mijzelf laat gijzelen en mijn geduld dreig te verliezen. Dan haal ik een paar keer diep adem en stel ik een vraag of zeg ik juist iets bemoedigends. Ook geef ik meer ruimte om ‘probleempjes’ zelf of met elkaar op te lossen. Ik merk dat dit alles een veel positievere uitwerking heeft op het zelfvertrouwen van mijn kinderen, waardoor ze steeds meer hun grenzen verleggen.

Desiree: Wat raakt me dat Erik, want je gaat daarin de verbinding vanuit je hart zo aan met je kinderen zonder daarin jouw eigen kaders te verliezen. Mijn kinderen zijn volwassen en gaan hun eigen weg. En wat mij daarin zo enorm ontroert is de manier waarop ze dat doen. Ze volgen hun roeping. Ik heb ze uitgenodigd om bij iedere tegenslag en het tegenkomen van patronen uit hun opvoeding met mij in dialoog te gaan. Terug te geven wat hun niet meer dient en de kijken naar wat nodig is en waar ik ze kan uitdagen op zoek te gaan naar hun eigen kracht en waarden. Ik ben altijd een secure base voor ze geweest, daar ben ik trots op, maar voel me nu door hen uitgenodigd te kijken naar hoe ik mijn overtuigingen en oordeel nog meer los kan laten en ze zonder mijn oergevoel van liefde en warmte verder uit te dagen op hun levenspad.

Erik, al pratende realiseer ik mij hoezeer jij tijdens de opleiding een secure base voor mij was. En dat ben je nog steeds.

Erik: Dat voelt volledig wederzijds. We hebben in de opleiding zo meegereisd in elkaars verhalen van kwetsbaarheid, dat ik nu ook weer het gevoel heb dat alles er mag zijn.

Desiree: Zo is het. De opleiders bij de school voor Transitie hebben ons veel goeds gebracht. En ik heb door dit gesprek weer zin gekregen in de doorreis, want ‘het beste moet nog komen‘, zoals ook Jakob ons steeds voorleefde.


Erik Visser en Desiree Wooldrik-Schaap schreven een prachtig blog n.a.v. hun deelname aan ‘Secure Base Coachen’ aan de School voor transitie

De locatie voor dit programma is in de herberg nabij het Dominicanen klooster in Huissen. Het klooster is een open huis voor mensen en organisaties om zich te bezinnen en innerlijk vrij te worden, hen tot hun recht te laten komen en hen zo bij te laten dragen aan een menselijker samenleving, zowel privé als in werk.

Jakob van Wielink is internationaal auteur, opleider en begeleider in (persoonlijk) leiderschap. Hij is initiatiefnemer en medeoprichter van ‘De School voor Transitie’. Jakob begeleidt directies en hun teams bij het ontwikkelen van sterker leiderschap en effectievere samenwerking. Hij is als executive coach verbonden aan het (Advanced) High Performance Leadership Program van professor George Kohlrieser aan IMD Business School (Zwitserland). Tevens is hij staflid van het Portland Institute for Loss and Transition (VS) dat onder leiding staat van professor Robert Neimeyer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *