Vorige maand verbleef een groep van zo’n 15 mensen van Pro Persona, locatie Wolfheze, in ons klooster. Een mix van cliënten en begeleiders. Op vrijdag, kort voordat het laatste programmaonderdeel begon, sprak ik Remco Graat, geestelijk verzorger bij Pro Persona.
“Al jaren komen we met een groep in het klooster”, vertelt hij terwijl de deelnemers de zaal binnendruppelen. “Tijdens ieder verblijf hebben we een thema. Dit keer was het centrale thema ‘wijsheid’. “In gesprekken, meditaties en (creatieve) workshops wordt er bewogen rondom dit thema en worden de mensen uitgenodigd om te zien wat dit thema voor ze betekent.”
Echt tot rust komen
Als ik Remco vraag wat het verblijf in het klooster fijn maakt, verlegt hij de vraag naar de deelnemers. Zij
wisselen een blik en delen unaniem: “Hier kom je echt tot rust”. En dat is te merken. Er heerst een ontspannen sfeer. Het woord ‘senang’ voelt passend. Ook het eten en de vieringen worden erg
gewaardeerd. Wat het verblijf ze heeft gebracht? ‘Verdieping en gezelligheid’ roept iemand. De overige gasten knikken instemmend. “Oh, en de mensen die je hoort lopen op de gang.”
Ik dacht dat ze geluidsoverlast bedoelde.
Toen ze mijn vragende blik zag, moest ze lachen: “Ik woon alleen, dus toen ik voor het eerst mensen over de gang hoorde lopen schrok ik me rot! Maar eigenlijk vond ik die levendigheid heel fijn”. Die had ik niet zien aankomen, maar ik kan ‘t heel goed begrijpen. Na ons gesprek liep ik de Rode Zaal even binnen. Daar was een Beeldend Therapeut materialen aan het klaarleggen voor het laatste onderdeel van het programma. Op alle plekken ligt een stuk boetseerklei klaar
“Vandaag gaan ze aan de slag met boetseerklei. De opdracht is om twee delen te maken; een kwetsbaar deel en een krachtig deel” licht Sandra toe. “Het is bijzonder om te zien hoe deze delen tot stand komen; soms is het kwetsbare deel makkelijker te boetseren dan het krachtige deel bijvoorbeeld. Dit levert weer een mooie ingang voor een reflectief gesprek.”
Bijdragen aan een liefdevollere samenleving
In ons klooster is iedereen welkom. Ongeacht religie of levensovertuigingen en ongeacht welke uitdagingen het leven je stelt. Meer dan 150 jaar geleden stichtten Dominicaanse kloosterlingen dit klooster. Wij koesteren dit huis en zetten de traditie van dit klooster voort door mensen en organisaties te inspireren om te zijn wie ze zijn en om bij te dragen aan een liefdevollere samenleving.
Ook bijdragen aan onze projecten? Word vriend van het klooster!