bezinning, bezieling, beweging

Risotto-aandacht…

Vorige week stond ik in de keuken en maakte een lekkere risotto. Ik nam de tijd, had alle aandacht, kookte met veel plezier en heb er met mijn lief heerlijk van genoten. Gewoon een risotto, voor sommigen rijst met wat groenten en kruiden. Voor mij een bijzondere manier om met mijn aandacht in het nu te zijn! Om me niet teveel af te laten leiden door Corona-statistieken. Om met mijn aandacht te zijn bij wat op dat moment belangrijk is.

In 2017 liep ik vanaf de Franse Pyreneeën de pelgrimsweg naar Santiago de Compostella in Noord-Spanje. In 50 dagen heb ik ongeveer 1000km gelopen met mijn rugzak, mijn mijmeringen, mijn levensvragen en aandacht voor het leven van elke dag. Tijdens mijn tocht heb ik een aantal dagen opgetrokken met vijf pelgrims uit Italië. Ondanks hun beperkte Engels en mijn gebrekkige Italiaans ervaarden we die dagen een bijzondere vriendschap. Tijdens de afgelopen weken moest ik vaak denken aan hun leven in Italië op dit moment.

Ik heb van mijn Italiaanse vrienden geleerd hoe belangrijk het is om het leven elke dag te waarderen. Als zij ’s ochtends wakker werden startten zij de dag met een prachtige aria uit een Italiaanse opera. Tijdens het tandenpoetsen, aankleden en inpakken zongen ze die mee. En ’s avonds in de herberg gingen ze vaak samen koken, op zijn Italiaans met elkaar. Op een dag leerden zij mij hoe ik een goede overheerlijke risotto kon maken. En die risotto maakte ik vorige week weer, met alle aandacht. Het was net alsof ik weer met hun samen was. Wil je het recept weten? Lees dan verder!

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 1 fijngesnipperde ui
 • 1 grote teen knoflook
 • 1 venkel in stukjes
 • 120 gram risotto-rijst
 • 100 ml droge witte wijn
 • 400 ml bouillon
 • 100 gram verse bladspinazie
 • handvol gehakte blaadjes basilicum
 • handvol gehakte walnoten
 • 2 eetlepels kruidenroomkaas
 • geraspte Parmezaanse kaas

Recept voor Italiaanse risotto…

Fruit in een ruime koekenpan een gesnipperde ui met een teentje knoflook in de olijfolie. Een heerlijk begin van de risotto. Smoor een fijngesneden venkel 10 minuutjes mee tot de stukjes zacht geworden zijn. Bak de risotto-rijst even mee tot de rijst mooi gaat glanzen. Voeg daarna de wijn toe, laat deze indampen, geniet van de geur, en voeg beetje voor beetje de hete bouillon bij. Blijf de rijst regelmatig met aandacht omscheppen. Na ongeveer 15-20 minuten zal de rijst bijna beetgaar zijn. Doe de blaadjes basilicum en de walnoten erbij. Roer de bladspinazie er doorheen totdat ze geslonken is. En nu de laatste finesse: om de risotto extra smeuïg te maken meng je er de eetlepels roomkaas doorheen. Laat de pan even rusten voordat je ze op tafel zet. Serveer de risotto met Parmezaanse kaas, versgemalen peper en zout, beetje basilicum en eventueel een lekker glaasje droge witte wijn. Even genieten van dit heerlijke moment van deze dag. Aandacht voor risotto. Aandacht door risotto!


Erik op ten Berg.

Erik op ten Berg is expert in brainstorming en creatief denken en de inspirerende kracht achter Pioen consult. Meer over Erik

Reacties (2):

 1. Mieke

  17 april 2020 at 19:14

  Wat leuk! Dankuwel!

 2. Albertha Terpstra

  21 april 2020 at 16:52

  Gisteren de risotto gemaakt. Heerlijk! Het recept blijft bewaard en met grote regelmaat op het menu geplaatst!

Gesloten reacties.