bezinning, bezieling, beweging

Leven vanuit liefde

Ieder jaar vindt rondom de jaarwisseling de retraite ‘Van oud naar nieuw’ plaats in het klooster in Huissen. Dit jaar was het thema: ‘Leven vanuit liefde’. Misschien een veel te groot thema voor een retraite, liefde. Want liefde is nogal een breed begrip. Wat is het eigenlijk?

Schoorvoetend en soms wat overweldigd door die vraag zijn we op de eerste dag van de retraite begonnen om dat begrip eens te gaan verkennen. De één met een warm gevoel, de ander met een vastomlijnd kader, weer een ander met pijn in het hart. Want als je aan het einde van het jaar terugkijkt en de balans op maakt, dan valt het ons soms tegen of zijn we iets tekort gekomen. En we vragen ons af: waar ga ik dat het volgende jaar vinden? Die liefde. En valt het wel te vinden? Wat is eigenlijk de bron van liefde? Is die te vinden in een mens? In de natuur? In lekker eten? In de kunst? In de stilte? In gebed? In God? In jezelf? En is er eigenlijk één bron?

68 mensen in vijf kleine groepen die vijf dagen lang hun liefde en hun ervaringen delen. We hebben gepraat, geschilderd, gedanst, geschreven, gewandeld, gelezen, geknipt, geplakt, gemediteerd en gemusiceerd. En zo werd het woord langzaam een daad.

Zichtbaar en merkbaar.

En wat blijkt: Liefde is inderdaad een breed begrip. En dat is maar goed ook, want dat betekent dat het eigenlijk overal te vinden is, talloze vormen heeft en er een eindeloze voorraad beschikbaar is. De één ervaart het in een goed gesprek, de ander in muziek, weer een ander in de aanblik van een bemoste boomwortel of in een goed gekozen woord. Een goed verzorgde maaltijd, iemand die jou dankbaar is, een kunstwerk aan de muur of een ‘toevallige’ ontmoeting. Het komt niet van één exclusieve bron en je kan het niet opslaan of voor jezelf houden.

Het is maar goed dat liefde zo’n complex en breed begrip is.

Een gelukkig en liefdevol nieuw jaar gewenst!

Petra Postema werkt als geestelijk verzorger en als gastvrouw bij het Dominicanenklooster in Huissen. Ze laat zich inspireren door mensen, de natuur, boeken, muziek en stilte. Samen met vier andere begeleiders organiseerde zij de retraite ‘van oud naar nieuw – Leven vanuit liefde’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *