bezinning, bezieling, beweging

Symposium in het kader van tien jaar herstelverhalen in Dominicanenklooster Huissen

10 jaar herstelverhalen in het dominicanenklooster Huissen

Volgend jaar  maart vindt in het klooster het symposium ‘Ontmoeten, De basis voor herstel’ plaats. Het symposium, gericht op professionals in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), cliënten, hun naasten en belangstellenden biedt een gevarieerd programma dat zowel informatief als inspirerend is.

‘Jouw verhaal doet er toe.’ Dat vormt de kern voor de vijfdaagse herstelverhalen welke Margreet Roos (geestelijk verzorger GGZ Antes) en Pete Pronk (verhalenverteller) vanaf 2013 in het klooster van Huissen gestalte geven. Waarbij het gaat om mensen die in de psychiatrie terecht zijn gekomen ruimte, veiligheid en vertrouwen te bieden waarin zij, voor zover mogelijk, stukjes van hun verhaal kunnen delen. Het blijkt een heilzame werking te hebben, juist die langere tijd om elkaar écht te kunnen ontmoeten. Waardoor ze meer en meer in hun eigen kracht komen te staan, ook op langere termijn.

Peter en Margreet: “Inmiddels zijn we 10 jaar verder. En willen we het fenomeen ‘herstelverhalen’ opnieuw onder de aandacht brengen met dit symposium. Want wat hebben al deze reizen ons geleerd? Wat zijn voor nu onze inspiratiebronnen? En welke rol speelt ontmoeten hierbij?”

Op het programma staan sprekers die vertellen over de waarde van ‘herstelverhalen’:

Liesbeth Woertman (emerita hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht)
“We zijn allemaal gecompliceerde, gelaagde wezens die in de steek gelaten zijn, groot verdriet kennen en gemis. Ik hoop door een verhaal, een lezing te mogen geven over ik en de ander en de rol van het lichaam, mensen te kunnen bemoedigen om zichzelf en de andere mens steeds open te blijven ontmoeten.”

Floortje Scheepers (psychiater en hoogleraar psychiatrie in het UMC Utrecht)

“In de psychiatrie zijn we soms het verhaal van de patiënt een beetje uit het oog verloren. Door het verhaal weer centraal te stellen kunnen we ervan leren en krijgen we inzicht in herstelprocessen. Herstellen gaat over het hervinden van balans en ervaringen met dit herstelproces zijn een enorme bron van inspiratie voor mensen met psychische problemen maar ook voor professionals. Ik ervaar een beweging in de afgelopen jaren in de GGZ richting meer ruimte, dialoog en oog voor herstelverhalen.”

Roos Blufpand (singer-songwriter)
“Je zou kunnen zeggen dat mijn vijf tot nu toe gemaakte albums (van 2014 t/m 2023) mijn herstelverhaal omvatten. Ieder album vertelt een andere fase waar ik doorheen ben gegaan. Ik vind het een grote eer om 7 maart op te mogen treden tijdens het symposium ONTMOETEN, DE BASIS VOOR HERSTEL en met mijn liedjes mijn herstelverhaal te mogen delen!”

Het symposium vindt plaats op 7 maart 2024. Meer informatie en aanmelden kan via de website.