bezinning, bezieling, beweging

Opruimen…

Social distancing en zoveel mogelijk thuis blijven. Dat zijn grote veranderingen in mijn dagelijkse leven. Normaal ben ik veel onderweg om trainingen te geven in creatief denken of brainstorms te begeleiden waarin mensen op zoek gaan naar goede oplossingen. Dat is nu even anders. Het werken met klanten staat zo goed als stil. Dat geeft mij de tijd en de ruimte om andere dingen te doen. Net als veel andere mensen is het opruimen van mijn kantoor en ons huis een logische eerste stap. Een soort van lentekriebels alleen nu aangestoken door een Corona-virus.

Elke dag probeer ik even een fiets- of wandeltochtje in de natuur rondom Wijchen te maken. Ik heb zo mijn favoriete plekken bij Leur en Hernen. Zeker nu de lente aan het opbloeien is kan ik erg genieten van het jonge groen en de kwetterende vogels. De wilgenlaantjes zijn mooi geknot door de vrijwillige knotploeg uit het dorp. De natuur trekt zich niets aan van al het Corona-gedoe.

De natuur heeft zijn eigen sterkte en veerkracht. Hoe mooi!

Gisteren vroeg mijn vrouw of ik zin had om iets bijzonders te doen. “Huh… ja natuurijk, wat is je idee?” was mijn verraste antwoord. Het was een bijzonder idee! Ze stelde voor om samen onze favoriete fietsronde te gaan maken, alleen deze keer met een vuilniszak. En dan samen al het afval in de bermen te verzamelen. Omdat de natuur dat verdient. En wij de tijd en energie hebben om dit opruimklusje te gaan doen.

Het was een bijzondere fietstocht samen. Met heel veel tussenstopjes. En heel veel afval, variërend van blikjes, sigarettenpakjes, flessen, zakjes, papiertjes en nog veel meer. Het gaf mij een zeer voldaan gevoel om mijn favoriete plek zo een beetje te vertroetelen. En toen ik vanochtend dezelfde ronde ging hardlopen genoot ik nog eens extra van de natuur.

Het zijn soms de kleine dingen in het leven die extra waardevol zijn. Samen aandacht voor elkaar, voor onze omgeving en respect voor de natuur. Het opruimen helpt mij om daar extra bewust van te zijn.


Erik op ten Berg is expert in brainstorming en creatief denken en de inspirerende kracht achter Pioen consult. Meer over Erik: https://pioenconsult.nl/advanced-creativity.html#erik-op-ten-berg

Reacties (2):

 1. Helga

  7 april 2020 at 07:27

  Lief, gister bij mijn dagelijks rondje met de hond zag ik in de verte 2 lichtjes liggen in de berm. Vroeg mij verwondert af wat er zo lag te stralen. Toen ik dichterbij kwam was het minder mooi 2 lege blikjes….. Gek dat iets van veraf mooi is maar van dichtbij ineens stoort. Ik doe met je mee, neem straks een zak mee en help de natuur ook een handje.

  Beantwoorden
 2. Corry Hoogendoorn

  8 april 2020 at 01:59

  Opruimen is ook mijn hobby & taak. Toch raad ieder aan gezien de corona besmetting hier voorzichtig mee te zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *