bezinning, bezieling, beweging

Op zoek naar innerlijke vrede

Voel je onvrede over je leven? “Doe niets aan je omstandigheden, maar kijk eerst eens goed naar binnen”, schrijft de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart. En waar je jezelf aantreft, laat jezelf daar los.

Zeven eeuwen geleden leefde hij, maar wat een passende boodschap heeft Meester Eckhart voor mensen van nu! Opgejaagd en onrustig, in onvrede met hoe je leven loopt, altijd maar het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en dat je iets over het hoofd ziet. Je zou vanzelf gaan verlangen naar een leven dat compleet anders is dan je leven nu – volstrekte rust en afzondering en eenzaamheid, bijvoorbeeld.

Je kijkt naar buiten, maar daar is innerlijke vrede niet te vinden

Soms ontmoet je iemand die die innerlijke rust wél heeft. ‘Ik wilde dat ik net zoveel vrede had als die en die.’ Of je hebt die innerlijke vrede ergens ervaren en dan ben je geneigd te denken: ‘Met mij gaat het niet goed als ik niet daar of daar ben of dit of dat doe.’ Pas op, waarschuwt Eckhart. Je kijkt naar buiten, maar daar is innerlijke vrede niet te vinden. Die is bínnen! Je onrust wordt niet veroorzaakt door je omstandigheden, maar door je willen vluchten uit je omstandigheden naar elders. Maar dat willen vluchten en de boel anders willen dan dat het is, dat is allemaal jij. Het is allemaal eigenwilligheid, of je je dat nou bewust bent of niet. De hinderlijke onvrede heeft niets met je levenswijze te maken, maar met je verhouding ertoe.

‘Sla acht op jezelf en waar je jezelf aantreft, laat jezelf daar los.’

Innerlijke vrede is bereikbaar voor iedereen onder alle omstandigheden. Dat is het goede nieuws dat Eckhart heeft. Het wellicht minder leuke nieuws is: je zult naar jezelf moeten kijken en onder ogen zien hoe moeilijk jij het jezelf maakt om in vrede te zijn met dat wat er is. In de woorden van Eckhart: ‘Sla acht op jezelf en waar je jezelf aantreft, laat jezelf daar los.’ Dat is soms hard werken en wellicht dienen er zich dingen in jezelf aan die pijnlijk zijn om te zien. Maar het lonkend perspectief is het ontdekken van een innerlijke ruimte, waarin vrede heerst en waarin jij je geheel vrij kunt bewegen.


In de donkere dagen voor kerst neemt Marga Haas u mee in het thema ‘Donker en licht’. Aan de hand van bijbelverhalen, het sprookje Roodkapje en een gedicht van de middeleeuwse Spaanse mysticus Johannes van het Kruis dringt zij dieper in het onderwerp door. Haar woorden worden omlijst door een persoonlijke oefening.

Theologe Marga Haas verdiept zich in spiritualiteit en mystiek en schrijft elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst. Meer over Marga Haas. Video door Misha Beliën www.mishabelien.nl