bezinning, bezieling, beweging

Online mini retraite met Nelleke Metselaar – Nieuwe ogen

Deze keer wordt de online mini retraite verzorgd door Nelleke Metselaar, gids in het Zen Zien Tekenen en begeleider van de gelijknamige programma’s. Zen Zien Tekenen is een vorm van tekenmeditatie waarbij het doen, het kijken, belangrijker is dan het resultaat. Dat betekent dat iedereen mee kan doen, ook als je nog nooit of nooit meer getekend hebt.

Wat heb je nodig:
Zorg dat je op een rustig plekje aan een tafel zit, een plek waar je niet gestoord wordt. Leg ter voorbereiding een paar vellen (print)papier voor je neer en een potloodje. Pluk een takje, een (on)kruidje of bloem uit je tuin of balkon of pak een bloem uit een bos in je kamer. Leg dit voor je neer.

Extra oefening vooraf:
Je kunt voorafgaand aan deze mini-retraite een kwartiertje of half uurtje in je tuin, het park bij je huis lopen. Als je niet naar buiten kunt, kun je een wandeling door je kamer maken (dat kan zelfs in je hoofd.)

Doe dat dan op deze manier:
Loop rond zonder te denken, maar met volle aandacht voor wat je tegenkomt. Kijk rustig naar alle dingen voor je, naast je, boven je en om je heen terwijl je doorloopt, zonder er iets van te vinden. Kijk naar de bomen, het gras, de bloemen, de takken, huizen. Het enige dat je hoeft te doen is kijken…en kijken. Niets anders. Probeer geen oordeel of mening te vormen, maak geen keuzes wat je mooi of lelijk vindt. Dat is de oefening. Je kunt ook van deze wandeling iets meenemen dat je tegenkomt, dat je mooi vindt en dat je wel wat beter wil bekijken.

Voor Nelleke Metselaar (1956) werd het Zen Zien Tekenen een van de belangrijkste activiteiten in haar leven.
Waarnemen, stilte, reflectie en meditatie zijn hierin voor haar samengevallen.  

Het tekenen en schilderen heeft altijd een vaste plek in het leven van Nelleke gehad. Toen zij de boeken en tekeningen van Frederick Franck ontdekte werd er bij haar een groot verlangen gewekt om met zoveel aandacht en plezier het leven te kunnen vastleggen. Pas in 2005 ontdekte zij dat Leo van Vegchel het vlammetje van deze (zen)kunst levend hield. Dat was het begin van een samenwerking en toewijding aan deze mooie vorm van tekenmeditatie waarin zij inmiddels – in de traditie van de zen – ook als gids is aangewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *