bezinning, bezieling, beweging

Nabij

De jaarlijkse retraite die ik afgelopen weekeinde in een klooster in Steyl zou hebben gegeven, is afgelast. Jammer. Het coronavirus speelt ons allemaal parten. Retraites bieden doorgaans prachtige kansen om angst los te laten. Dat is bijzonder welkom in deze tijd. Maar dit keer is die gelegenheid er niet. Retraites bieden ook kansen om de verbinding met je diepste zelf te herstellen en je relaties met anderen te herijken. In deze verwarrende tijd zoeken we naarstig naar nieuwe creatieve uitingen om ons met anderen te verbinden. Italianen zingen vanaf hun balkons en maken samen muziek nu ze hun huis niet uit mogen. Op de buurtapp Nextdoor bieden wijkgenoten aan boodschappen te doen voor ouderen. Verbinding kun je voelen met mensen dichtbij, maar ook veraf, met de hele wereld, het virus treft immers de hele aardbol.

Verbinding is een kernwaarde. Religies thematiseren die. Het woord religie komt van het Latijnse werkwoord religare en betekent verbinden. Verbinding met jezelf, verbinding met de ander, de natuur en je diepste zelf. Ook de koning roept op tot verbinding. Daar is hij trouwens voor, dat is de kern van zijn functie.

In deze verwarrende tijd zoeken we naarstig naar nieuwe creatieve uitingen om ons met anderen te verbinden.

Vertrouwde vormen van verbinding vallen weg. Kinderen komen op bezoek en er kan niet worden geknuffeld. Op de uitvaart zullen de nabestaanden niet met elkaar huggen om elk risico uit te sluiten. Hopelijk duurt deze situatie niet al te lang.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft een hoopvolle en troostrijke boodschap. Hij riep de bevolking op om ‘vandaag afstand te houden om elkaar morgen met meer warmte te kunnen omhelzen.’ Een prachtige en hartelijke quote. Nu is het geboden afstand te houden. In die afstand wordt het verlangen naar verbinding duidelijk. Als het isolement straks wordt opgegeven, kunnen we elkaar weer nabij zijn, misschien wel meer dan ooit, intenser dan ooit. Dat gaat verder dan sociale en communicatieve verbinding. Als we achter onze angst en verwarring durven te kijken en te voelen, kunnen we merken dat we in onszelf verankerd zijn en verbonden door liefde.

Voorlopig is iedere dag een oefening om achter onze verwarring en angst te blijven kijken en te ontdekken wat wezenlijk van waarde is.           

Ton Roumen       


Ton Roumen is een ervaren coach, retraiteleider en spreker. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema’s. Zijn laatste boek: Omarm jezelf. Ton Roumen schrijft wekelijks een column, deze verschijnt ook op zijn website: www.bezinnen.com . Ton begeleidt regelmatig retraites in het Klooster

Reacties (1):

  1. Francine

    24 maart 2020 at 16:02

    Blij met deze mooie blocks…even op een andere manier kijken!!
    Dank u wel.

Gesloten reacties.