bezinning, bezieling, beweging

Misschien niet waar gebeurd, maar toch waar

Een aantal jaren geleden was Nico ter Linden in ons klooster in Huissen,met zijn vertelprogramma ‘De Aartsvaders’. De oude verhalen rond Abraham, Jakob en Izaäk, opnieuw verteld en omzongen door Jiddische liederen.

Een indrukwekkend programma, want vertellen kon Nico als geen ander. Ik was – ik ben nog altijd jaloers op zijn stem, zijn voordracht, maar vooral op zijn talent om het stof van de oude Schriftverhalen weg te blazen en ze weer fris en schoon te laten klinken. Nico begreep als geen ander dat je deze verhalen vooral moet vertellen. Omdat het verhalen zijn die over ons gaan. Ons leven wordt erin verteld. In de verhalen ontstaat een ruimte die voor ons bestemd is.

Een ruimte die gevuld wordt met alle weerbarstigheid, geloof en ongeloof, twijfel en vermeende zekerheden, tegenslagen en momenten van geluk die ons leven nou eenmaal beheersen.

Jaren geleden schreef hij de zesdelige serie ‘Het verhaal gaat …’, waarin Nico praktisch de hele Bijbel opnieuw vertelt. Voordat hij aan dit project begon, waren die vele vertellingen al ontstaan in zijn pastorale praktijk als predikant, de laatste jaren vooral in de Westerkerk in Amsterdam. Ze zijn verzameld in boeken als ‘Kostgangers’ en ‘Een engel aan de Amstel’. Korte verhalen waarin oer-menselijke portretten tot leven komen. Echte Jordanezen en andere Godszoekers aan de voet van die Ouwe Wester. Nico liet zich vertellen door het pastoraat en de pastorale praktijken. De dagelijkse verhalen van mensen van allerlei slag, de meeste vreemde kostgangers van Onze Lieve Heer. Zij vertelden Nico hun verhaal en al die verhalen vond hij terug in de Schrift.

Het kan niet anders of zo moet Nico die oude verhalen herontdekt hebben. Maar misschien was het wel zijn grootste ontdekking, toen bleek dat de alledaagse, gewone en ongewone verhalen van mensen van vandaag al stonden opgeschreven in dat Boek. Verhalen waarvan Nico ooit opmerkte: ‘Ze zijn misschien niet waar gebeurd, maar toch waar’ …


In memoriam Nico ter Linden. Tekst Theo Menting

Afbeelding Vincent van Gogh. Stilleven met bijbel, 1885

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *