bezinning, bezieling, beweging

Lichtkrachtkaartspel

Het Mandala Lichtkrachtkaartspel is ontstaan uit de behoefte om – voor eigen inzicht – een spel kaarten te ontwikkelen. Je gebruikt ze als Dagkaart, ter ondersteuning van de religieuze natuurwetten, die voor ons mensen, opgegroeid in de Westerse Christelijk cultuur, gelden. We gebruiken ze ook in een legging om – via een vraag – inzicht over aspecten van ons leven te krijgen. Door met het spel te werken hebben we een tool in handen dat ons dicht bij onszelf brengt en helpt oplossingen te vinden. In cursussen en workshops is het spel zeer geliefd en wordt het veel gebruikt.

Het oorspronkelijke spel bestaat uit 50 kaarten, die op wit tekenpapier van 15×15 cm worden getekend. De kaarten worden van een kader en een cirkel voorzien en vormen samen het spel. Iedere kaart heeft een thema dat we onderzoeken en vorm geven. We zoeken naar woorden die bij het thema passen en kiezen de vier belangrijkste, die we aan de vier zijden van de kaart schrijven. Het Thema schrijven we linksonder.

Het trekken en benoemen van de kaart
Vanaf het begin van de Coronacrisis trek ik dagelijks een kaart. Ik voelde de behoefte om – bij het stoppen van iedere vorm van contact – toch in verbinding met mijn cursisten en studenten/ docenten te blijven via WhatsApp, Facebook en LinkedIn. De vraag werd gesteld of ik ook een Kinderspel kon ontwikkelen en zo werd het Online Lichtkrachtkaartspel geboren. Op dit moment zijn er al een aantal cursisten bezig hun eigen spel te tekenen aan de hand van Tekenopdrachten. Het spel is geschikt voor jong en oud, zo blijkt, mijn oudste cursist is 70 en de jongste 7, maar ze beleven er allemaal veel plezier aan.

KAART – LOTUS – zie illustratie
De Lotuskaart heeft zowel voor de Westerse als voor de Oosterse wereld betekenis. De bloem staat voor reinheid van geest, is gegroeid in de modderige bodem van Moeder Aarde, maar haar prachtige bloem reikt uit naar de Hemel. Universele groei door overgave is hier het motto. Hier gaat het niet langer om individuele liefde, maar om die voor het grotere geheel: de Bron van Liefde en Licht. Het stelt een beschouwelijk gegeven voor en kan soms wat afstandelijk en koel overkomen. Je krijgt de indruk dat je een toeschouwer op afstand bent en van daaruit je handelen bepaalt.

AFFIRMATIE VAN DE WOORDEN
De woorden op de kaart: In de diepte gaan – Absolute overgave – Universele liefde – Kosmisch bewustzijn- kunnen met enkele tussenvoegingen een AFFIRMATIE worden.
Ik ga in de diepte met Absolute overgave, beleef de Universele liefde en kom in verbinding met het Kosmisch bewustzijn.


Danka Hüsken-Smit, is psychosociaal kunstzinnig tekentherapeut- initiator van het Educatief Mandala Instituut – auteur van de bestseller De Mandala als Helend beeld en diverse andere boeken.

Reacties (1):

  1. Marije

    28 april 2020 at 15:16

    Is het mandela Lichtkrachtkaartspel te koop?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *