bezinning, bezieling, beweging

Leren mediteren

We zien ons voor een nieuwe uitdaging gesteld. Er wordt van ons niet alleen gevraagd om ons op veel terreinen aan te passen, we dienen deze aanpassingen ook nog lang vol te houden.
De spanning komt op andere terreinen te liggen. Stress van tijdsdruk en veel te doen te hebben is er vooral in de zorg. Elders neemt dat soort spanning juist af.

Rust bewaren

We hebben allen te maken met bezorgdheid voor de gezondheid van onze ouders en mensen met een aandoening. We hebben angst zelf het virus te krijgen.
We leven dichter op elkaar in huis en tegelijk zien we minder andere mensen.
In winkels en buiten zijn we afhankelijk van het gedrag van anderen.
Velen zullen minder inkomsten hebben, voor veel ondernemers en ZZP’ers is het een ramp. In dit alles is het zaak om de innerlijke rust te bewaren en vanuit vertrouwen te leven.

Bron van Inspiratie

Het afgelopen jaar heb ik de ‘Bron van Inspiratie’ gemaakt, waarin ik een aantal hulpmiddelen verzameld heb. Een paar essentiële hulpmiddelen zijn gratis toegankelijk. Komende weken zal ik ze stuk voor stuk presenteren en je laten zien hoe je er toegang tot krijgt en ze gebruikt.

Leren mediteren

De eerste is meditatie. Wanneer je gaat leren mediteren is het belangrijk dat het je goed wordt uitgelegd. Er bestaan veel misverstanden over mediteren. Zoals bijvoorbeeld dat tijdens de meditatie het denken zou stoppen. Of dat de houding waarin je zit niet zoveel uitmaakt. Ook kennen maar weinigen de juiste positie van de ogen.

De video om te leren mediteren

In een video leg ik achtereenvolgens de juiste houding, de ademhaling en de geesteshouding uit. Als je nog geen meditatiekussen hebt, kun je ook een deken stevig oprollen en de goede hoogte geven. In de video leg ik uit hoe de goede hoogte (ongeveer18 cm.) bij het zitten aanvoelt.

De video duurt 15 minuten. Ik raad aan er rustig voor te gaan zitten en hem in zijn geheel te bekijken.
Als je op de onderstaande button klikt, word je gevraagd naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens krijg je direct toegang tot de video. Je ontvangt de inlogcode ook nog eens per email zodat je er ook in de toekomst van gebruik kunt maken.

          Ik wil de video over meditatie bekijken

Beginnen

Als je begint met mediteren, leg dan de lat niet te hoog. Begin met 15 à 20 minuten per keer. Routine is belangrijk. Leg voor jezelf een ritme vast dat je ook kunt volhouden.
Zet je telefoon op vliegtuigstand, zodat je niet gestoord wordt.


Paul Loomans is oprichter van De StressOntknoping. Paul Loomans is zenmonnik sinds 1984. Hij begeleidt mensen individueel en in groepen om vanuit rust leven. Daarbij hanteert hij een zelf ontwikkelde methode op basis van zen-inzichten. Paul begeleidt regelmatig retraites in Klooster Huissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *