bezinning, bezieling, beweging

Kom tot groei en bloei en draag vrucht

De Goede Week – Zaad in vruchtbare aarde

Paaszondag is een feestelijke dag! Het zaad Komt tot groei en bloei en draag vrucht.

DE REIS VAN HET ZAAD

Zaad,
mysterie van leven en sterven.
Loslaten,
zich overleveren.
Zaad ziet nooit de bloem,
maar gelooft erin.
Bevat verborgen kiemkracht.
Zaad kent de donkerte van de aarde,
in stilte drinkt het water,
voelt het de warmte van de zon.
Komt tot groei en bloei
en draagt vrucht.

De reis van het zaad
is de reis van ieder mens
om tot volle ontplooiing te komen.

Het zaad is opengegaan, een kiem komt naar buiten, kan gaan groeien en bloeien.
In het bijbelverhaal (Johannes 20: 1-9) vinden ze een leeg graf, er liggen nog wel de doeken waar in Jezus was gehuld. Hij had de windselen los gemaakt. In het graf is hij niet meer.

Pasen is dat ook wij ons losmaken uit de windselen die ons insnoeren, dat we weer vrij mogen worden, dat we kunnen leven, kunnen groeien  en bloeien en vrucht dragen.

In de onderstaande video spreekt Marga Haas over het afleggen van een oude, dierbare jas en hoe lastig het kan zijn om je te ontdoen van iets ouds en vertrouwds. Hoe de weg van de mens is als de weg van het zaad: het vliesje of kaf van het zaad gaat knellen, net als die oude jas. Het past je niet meer, want je gaat inzien wie je werkelijk bent. Om te bloeien en om vrucht te dragen zal je oude zelfbeeld moeten sterven, om zo je eigenlijke zelf te kunnen zijn.

De video duurt een klein kwartier en we raden je aan een rustig plekje voor jezelf te zoeken waar je de vrijheid hebt om in rust en stilte te kunnen zijn.


Over de spreker

Marga Haas is theologe en verdiept zich in de mystiek. Ze (s)preekt en schrijft er inspirerend over. Ze publiceerde ‘God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart’. Ze verzorgt regelmatig retraites in Dominicanenklooster Huissen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *