bezinning, bezieling, beweging

Kloosterstilte

Kloosters worden steeds vaker bezocht door gasten, meldde Omroep Gelderland. Dat merkt ook het dominicanenklooster in Huissen. Opmerkelijk is het groeiende aantal jonge bezoekers: ook de twintigers en dertigers zoeken steeds meer naar stilte.

Dat heeft alles te maken met de druk die we ervaren. Het aantal mensen dat met burn-outklachten kampt bedraagt momenteel zo’n veertien procent van de beroepsbevolking volgens de jaarlijkse TNO-enquête. Eén op de zeven werknemers lijdt dus aan overspannenheid of langdurige vermoeidheid.

De groep mensen die mentaal is uitgeput groeit. Aanvankelijk werden de veertigers getroffen door een burn-out, daarna kregen de dertigers ermee te maken en nu ook jongeren. Zij ervaren studiedruk en maatschappelijke druk. Je diploma moet je binnen een bepaalde tijd halen en je hebt hoge cijfers nodig vanwege loting bij sommige studies. Zo’n dertig jaar geleden kon je nog zeven of acht jaar over je universitaire studie doen, maar dat is nu voltooid verleden tijd. Alles moet zo goed en snel mogelijk, waarbij ook ouders en vrienden voor druk kunnen zorgen. Als je een perfectionist bent, zet je jezelf onder nog weer extra druk. En dan al de prikkels die bij de smartphone horen. Het gaat niet alleen om het beantwoorden van berichtjes, het bijhouden van nieuwsberichten en het bekijken van YouTube-filmpjes. Ook de stroom van succesverhalen op sociale media geven jeugdigen het gevoel dat hun eigen leven nooit goed genoeg is, dat het altijd beter kan. En ook dat geeft druk.

 Het hoeft niet altijd beter

De stroom van succesverhalen op sociale media geven jeugdigen het gevoel dat hun eigen leven nooit goed genoeg is, dat het altijd beter kan. Dat geeft druk. De – vaak chronische – stress vraagt om voldoende hersteltijd. Vaker ontspannen en rust vinden kan helpen. Jongeren ontdekken dat ze in het klooster op adem komen. Het klooster voegt daar een extra dimensie aan toe: die van verstilling. Pater Henk Jongerius van klooster Huissen ziet dat jongeren geboeid raken door het klooster en de verstillende sfeer. Dit wijst er volgens hem op dat onder studenten het verlangen leeft los te komen van alle drukte en lawaai. ‘Als je stil bent met elkaar heb je een heel ander contact’, zegt ook Aalt Bakker, directeur van het Dominicanenklooster. ‘Dan is er een bijzondere verbinding die niet is gebaseerd op je auto of je baan, maar op mens zijn. Dat is heel inspirerend voor mensen’, licht hij toe.

‘Waarom leef ik?’, vroeg hij zich af. Zijn antwoord: ‘Ik leef omdat ik leef en ik leef zonder waarom’

Ouderen én jongeren ervaren dat in het klooster de druk wegvalt. Er is geen moeten, je mag er zomaar zijn. Dat inzicht resoneert in het klooster als een echo van de middeleeuwse mysticus – en dominicaan – Meister Eckhart. ‘Waarom leef ik?’, vroeg hij zich af. Zijn antwoord: ‘Ik leef omdat ik leef en ik leef zonder waarom.’ Je hoeft niets te doen om te zijn wie je bent. Dat besef haalt pas echt druk van de ketel.


Op de blogsite van het Dominicanen Klooster Huissen kunt u diverse online retraites terugkijken, waaronder die van Ton Roumen. Via de nieuwsbrief  van Klooster Huissen blijft u op de hoogte van de aankomende gratis online retraites.  

Via deze link  Video-fragment kunt je het videofragment van omroep Gelderland over Klooster Huissen bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *