bezinning, bezieling, beweging

Jaar van licht

Traditiegetrouw kijk ik in december terug op het jaar dat achter me ligt. Het helpt om innerlijk balans op te maken en mijn verlangens voor het jaar erop helder te krijgen.

Diverse thema’s komen dan voorbij: persoonlijk, relationeel, werk, kinderen, familie, vrije tijd, etc. Allereerst vallen me de ‘grote’ bewegingen op zoals nieuwe opdrachten, veranderingen in mijn familie of een fijne vakantie. Ik heb dan echter nog niet in beeld, hoe het wérkelijk met me is geweest. Of ik momenten van liefde en vreugde heb ervaren, of ik met een moeilijke periode heb kunnen omgaan of welke hulp ik heb mogen ontvangen. Ik word stil, pak een schrift en ga schrijven over wat wezenlijk is in het leven.

Enkele vragen helpen me daarbij:

– welke waarheid heb ik ontdekt?
– welke nieuwe gevoelens vol van schoonheid en harmonie heb ik ervaren?
– Welke goede daden heb ik verricht die niet geworteld waren in egoïsme?

Dan ontstaat er een ander beeld van het achterliggende jaar. Een beeld van mijn jaar van Licht. Ik zie hoe mijn leven zich aan mij ontvouwt en eigenlijk losstaat van wat ik doe of niet doe. Allerlei gedachten en gevoelens trekken voorbij en ik ben in staat een dieper weten te ervaren. Een weten dat me brengt in mijn basis van rust, vrede, Zijn. Die staat van zijn, verwelkom ik iedere ochtend weer als vertrekpunt zodat ik de decemberdrukte aankan..

En dan breekt januari aan. Als praktisch en enthousiast mens wil ik aan de slag met mijn nieuwe doelen. Al snel merk ik dat zo’n tempoversnelling niet werkt. Zoals in januari het land open geploegd in voren ligt, zo gaat het er dan over om open en verwonderd te blijven zonder het zetten van nieuwe stappen.. Dat geeft een spanning die, dat wil ik best toegeven, lastig uit te houden is. Maar vertrouwend op het autonome proces van ontvouwen, wil ik de natuur zijn werk laten doen. Ik keer dus meer naar binnen, blijf bij wat daar gebeurt en wacht…..wacht tot de lente doorbreekt. Voor een nieuw jaar van Licht.


Joyce Lakwijk, coach en communicatieadviseur, is begeleidster van diverse programma’s in Dominicanenklooster Huissen. De programma’s zijn gericht op stil worden, de aandacht naar binnen keren en naar buiten brengen van wat je dan ervaart. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *