bezinning, bezieling, beweging

In memoriam

Op dinsdag 23 april overleed Dominicaan Henk Jongerius op de leeftijd van 82 jaar. Hoewel hij al geruime tijd ziek was, kwam zijn overlijden toch onverwacht.

Sinds 1967 woonde Henk in het klooster in Huissen, waar hij vele jaren prior van de communiteit was en een essentiële rol vervulde. Hij was actief betrokken bij toerusting, vorming en liturgie gedurende vele jaren. Tot aan zijn einde begeleidde hij een Bijbels leerhuis in Huissen en Utrecht, evenals een retraite over dienend leiderschap. Henk heeft een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van de liturgische vieringen in het klooster. Zijn betrokkenheid bij de activiteiten in het klooster en zijn gastvrijheid naar gasten toe was erg groot. Henk heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten, bestaande uit talloze liturgische liederen, gedichten, gebeden, artikelen, boeken en online retraites.

Lieve Henk, we zijn je dankbaar voor wie je was en voor de impact die je hebt gehad op ons en vele anderen.

Wij vieren de Vespers als avondwake op maandag 29 april om 18.30 uur en de Eucharistie
bij zijn uitvaart op dinsdag 30 april om 11.30 uur in de kapel van het Dominicanenklooster,
Kloosterlaan 1 te Huissen, waarna we Henk te ruste leggen in de grafkelder van ons klooster.
Aansluitend nodigen we u uit voor een kopje koffie of thee met broodje in de kapel.

Foto: Ramon Mangold

Reacties (18):

  1. Denise Kok

    23 april 2024 at 16:42

    Ach, wat verdrietig, gecondoleerd met dit grote verlies

    Beantwoorden
  2. M.P. Adriaanse

    23 april 2024 at 17:10

    Van harte gecondoleerd. We zullen missen.

    Beantwoorden
  3. Rieky van Elk

    23 april 2024 at 19:33

    Dank voor dit bericht, Henk zal met zijn zijn en natuurlijk ook met zijn liederen altijd dicht bij me blijven, sterkte voor alle achterblijvende Dominicanen en de (Dominicaanse) Familie.

    Beantwoorden
  4. scholten

    23 april 2024 at 19:48

    ik wil jullie condoleren met dit grote verlies, sterkte

    Beantwoorden
  5. Wim in ‘t Hout

    24 april 2024 at 05:24

    In dankbare herinnering aan mooie ontmoetingen en gesprekken met Henk, die altijd inspireerden. Ik wens de kloostergemeenschap en allen die rouwen om zijn verlies veel sterkte en Gods nabijheid.
    Dat hij ruste in vrede en zijn werken hem moge navolgen.

    Beantwoorden
  6. Els van Proosdij

    24 april 2024 at 09:08

    Henk, ik ben je dankbaar voor de rol die jij hebt gespeeld bij de openbaring van Gods liefde, die ik het mogen ervaren tijdens de Kerstretraite in 2022. Deze openbaring heeft mij zoveel gebracht, waaronder mijn Vorming bij de Oud-Katholieke Kerk parochie Delft. Rust zacht mooi mens.

    Beantwoorden
  7. Ron Peters

    24 april 2024 at 09:58

    Wat een verdrietig bericht. Ik heb een aantal jaren in het koor gezongen bij de paters. Henk was een warm mens met het hart op de goede plaats. Rust zacht Henk. Adieu.

    Beantwoorden
  8. Jan Veldboer

    24 april 2024 at 13:42

    Het verlies van Henk Jongerius is toch nog onverwacht gekomen.
    Heel bepalend was Henk voor de Dominicaanse gemeenschap in Huissen. Liturgie en liederen van Henk waren en zijn heel inspirerend voor de gemeenschap in Huissen en ver daar buiten. Ook nu Henk er niet meer is. Een mooi afscheid verdient Henk. Alles wat Henk heeft nagelaten zal voor de toekomst een inspiratie zijn. Zo blijft hij leven onder ons ! Rust zacht Henk.

    Beantwoorden
  9. Monique van Dijk

    24 april 2024 at 15:50

    Gecondoleerd met het overlijden van deze markante man die zoveel prachtige liederen schreef en velen inspireerde. Sterkte vooral ook voor zijn medebroeder Paul!

    Beantwoorden
  10. Joost Naber

    24 april 2024 at 16:37

    samen met u gedenk ik Henk Jongerius als een fantastisch mens. Moge hij in de eeuwigheid zijn rust vinden onder Gods mantel van barmhartigheid.

    Beantwoorden
  11. Frans en esther

    24 april 2024 at 19:08

    Henk jongerius was en is ons nog steeds erg dierbaar. Hij was erg gastvrij, en betekende heel veel, voor en met ons, tijdens onze vele verblijven in het klooster. Maar vooral ook door ons bezoek in zijn prive-verblijf, met als gevolg, onze doop die henk met en voor ons gedaan heeft. Ook hebben wij het geluk mogen voelen, dat henk ons huwelijk heeft ingezegend. In dit alles is henk voor ons een belangrijke levensdraad van ons nieuwe leven geworden…altijd en overal. Wij zijn henk hierin zeer en ZEER dankbaar, en wij voelens ons intens gezegende mensen met henk jongerius in ons leven. Dank dank dank liefste henk! Rust zacht, waar je ook bent, hoe je ook bent……liefs van ons: frans en esther koebergen

    Beantwoorden
  12. w.boerkamp@karmel.nl

    25 april 2024 at 11:15

    inspirerend spiritueel liturgisch religieus,
    dat hij zijn lofzang mag voortzettend in het eeuwig leven
    w.boerkamp@karmel.nl

    Beantwoorden
  13. Marike Spee

    25 april 2024 at 12:55

    Gecondoleerd. Een groot verlies. Toen Henk Jongerius bijna 70 jaar was, mocht ik hem interviewen voor een regionaal tijdschrift. Het artikel en de bijbehorende, prachtige foto van Henk Jongerius heb ik altijd bewaard. De ontmoeting en het gesprek maakten diepe indruk op mij. Een van zijn quotes zal ik nooit vergeten: “Als je iets niet op een eenvoudige manier kunt zeggen, dan is het niet waar.”

    Beantwoorden
  14. Aart Geervliet

    26 april 2024 at 11:03

    Lieve Henk, dank voor de mooie mens die je was.. Dank dat je me welkom heette en ik je mocht leren kennen als leraar en inspirator op deze plek van bezield verband. En dank voor je zachte woorden, die in jouw zang en poëzie recht uit jouw hart aan de wereld gegeven werden.
    Vrede voor jou Henk.. Dat je voor eeuwig zingen en stralen mag in het licht van de Onnoembare.

    Beantwoorden
  15. Mattijs Vijverberg

    29 april 2024 at 06:27

    Als kerkmusicus heb ik veel teksten van hem gezongen. Gecondoleerd! Ik al er vanavond en morgen bij zijn.

    Beantwoorden
  16. Daniëlle Geleijns

    29 april 2024 at 09:58

    Wat een gemis! Een bijzondere man, zijn teksten inspireren en ontroeren mij! Dankbaar voor wat hij nalaat, heel veel sterkte en troost voor zijn familie en medebroeders!

    Beantwoorden
  17. Chris Paepen

    29 april 2024 at 15:08

    Pater Henk Jongerius heb ik één keer mogen ontmoeten tijdens de iconenweek in februari vorig jaar in het klooster. Ik vergeet niet de warme hartelijkheid waarmee hij mij, als enige Vlaming in het gezelschap (wat hij natuurlijk direct had opgemerkt), begroette en later een goede thuisreis wenste. Ik ben daarvoor heel dankbaar en wens hém nu een goede thuisreis.

    Beantwoorden
  18. Henk Hofstede

    29 april 2024 at 16:51

    Henk, dank voor je vele gebeden en gezangen in mooi Nederlands. Nu mag je mee zingen in het koor der engelen. Medebroeders van Henk, gecondoleerd met dit grote verlies. Henk Hofstede SDB

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *