bezinning, bezieling, beweging

Hoe houd ik het gezond in deze tijd?

Via social media, TV, vrienden en familie krijgen we een stroom aan voorschriften en adviezen binnen om met elkaar deze tijd zo goed mogelijk door te komen. Wijze tips en adviezen die we serieus nemen en ook een paar die misschien wel heel moeilijk blijken in uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld wanneer het thuiswerken als alleenstaande ouder met kinderen een te zware belasting blijkt. Of als u zorg hebt of in rouw bent over dierbaren en graag dicht bij hen wilt zijn. Of als het werk een dubbele inzet verlangt en u groter risico loopt. Het is voor ieder van ons persoonlijk en anders.

Kiezen

Zelf neem ik nu nog bewuster ruimte om te doen wat gezond is voor mij. Als ik zorg draag voor wat ik nodig heb komt dat ten goede aan ieder die in mijn omgeving is want ik reageer minder snel geïrriteerd en word minder snel ziek. Ik heb letterlijk meer ruimte en compassie voor mijn naasten en ben innerlijk meer in balans in het werk. Dit betekent natuurlijk keuzes maken. Juist nu met alle veranderingen in de wereld en de extra zorg of rouw die er kan zijn, is het onmogelijk om alles bij te willen houden of vol te houden. Het zou ons verwerkingssysteem te veel belasten.

Maak het klein

Geef uzelf permissie
om niet alles te hoeven kunnen,
niet alles te hoeven doen.
Dat geeft rust.

Het brein zal regelmatig protesteren, het (super-)ego laat niet zomaar los en wil toch graag overal in mee beslissen. Het wil altijd ‘on top’ blijven. Gedachten en oordelen komen op en die hoeven we niet te negeren, het is zo menselijk, ook die doen ertoe.  We kunnen wel kiezen wanneer we er aandacht aan geven.

Genieten van het kleine,  geeft energie voor het grote

Juist nu is dat belangrijk. Om onszelf de ruimte te gunnen en nog bewuster keuzes te maken voor wat gezond is en waar we blij van worden. Daarmee brengen we lichtheid in onszelf en verspreiden licht naar de ander.


Helmie Willems, Internationaal gecertificeerd trainer in Nonviolent Communication. In haar beroepsleven heeft zij steeds keuzes gemaakt vanuit innerlijke bezieling en verbondenheid. In de loop der tijd is het verlangen naar verbinding en willen bijdragen aan een betere wereld een grote drijfveer geworden

Reacties (2):

 1. anja

  17 april 2020 at 20:34

  Dank voor deze column. Ik had precies hetzelfde bedacht voor mezelf! Goede zelfzorg en kiezen voor het kleine en nabije! Bezwaren vanuit het super-ego: herkenbaar. ‘Doe ik dan wel genoeg?’ ,kan bij mijzelf bijvoorbeeld als reactie optreden. Heerlijk, even weer deze steun in de rug te krijgen en te weten: het is goed!

  • Helmie Willems

   21 april 2020 at 17:12

   Wat heerlijk om je herkenning te lezen Anja. En ja, we willen het allemaal zo graag goed doen en dan komt het oordeel over wat niet goed of onvoldoende is direct meekijken. Zo menselijk! Het is goed.

Gesloten reacties.