bezinning, bezieling, beweging

HARTCORE: een geleide meditatie

Hartelijkheid is een virale levenshouding. Auteur en antropoloog Geertje Couwenbergh schreef er een boek over wat ze ‘een pleidooi voor onverbiddelijke hartelijkheid als oplossing voor alles’ noemt. Volg gratis haar geleide meditatie om jezelf en de wereld om je heen te ondersteunen in deze complexe tijd.

Het is een tijd waarin veel dingen onzeker lijken. Maar wat absoluut helder raakt, is hoe verbonden we met elkaar zijn.

Deze pandemie onthult dat wat in China gebeurt, uiteindelijk invloed heeft op jouw baan. Hoe de plek waar jouw handen zojuist in de supermarkt waren impact heeft op de vreemdeling die na je jouw karretje gebruikt. De opklarende atmosfeer boven onze Aarde neemt opgelucht adem omdat ik niet kan vliegen. De lijst is eindeloos.

Die verbanden bestaan altijd al. Elke keer dat ik vlieg vervuil ik die atmosfeer maar de effecten ervan blijven lang abstract. Die abstractie van onze verbondenheid is nu tijdelijk opgeheven. En in het gezelschap van een moreel onschuldige virale vijand worden de zachte eigenschappen ineens de sterke.

En dat is bijzonder. Waardering, aandacht en vriendelijkheid zijn namelijk kwaliteiten die we doorgaans alleen vertrouwen in ons privé leven. Maar om ons heen, op het nieuws, in de krant, op straat, zien we vaak voornamelijk individualisme en verharding. Op dinsdagavond tijdens de yogales vertrouwen we ons hart, maar een deel van ons blijft een samenleving gebaseerd op hartelijkheid zien als onrealistisch. Als mooi, maar onmogelijk. We wantrouwen “het systeem”, maar wat we feitelijk wantrouwen is de onverbiddelijke kracht van vriendelijkheid, waardering, aandacht, vergeving en openheid.

Dat is nu – noodgedwongen- aan het verschuiven. Hartelijkheid het uitgangspunt voor politieke en economische beleidslijnen maken, vereist hartcore worden.

Hartcore worden betekent onvoorwaardelijk ruimhartig zijn.

Onverbiddelijk vriendelijk. Onophoudelijk zacht. Door juist nu houding van het open hart te vertrouwen, belichaam je dat het onmogelijke –een wereld gebaseerd op hartelijkheid- wel degelijk mogelijk is. Het covid-19 virus helpt ons in zekere zin een handje.

In de boeddhistische tradities bestaat sinds oudsher een geleide meditatie die je verbondenheid met anderen doet beseffen èn versterken. Het helpt je hartcore worden, de houding van het hart aan te nemen en dat we wat we onmogelijk achten, mogelijk maken door het zèlf te belichamen.

En het mooie is dat je er je huis niet voor uit hoeft. Klik hier voor de geleide HARTCORE meditatie die ik opnam om jezelf en de wereld te ondersteunen van binnenuit:


Geertje Couwenbergh begeleidt schrijf- en stilteprogramma’s in het Klooster. Ze is antropoloog, columnist, schrijftrainer en auteur van vijf boeken, waaronder: HARTCORE: een pleidooi voor onverbiddelijke hartelijkheid als oplossing voor alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *