Vorig jaar zijn we gestart met het telen van onze eigen groenten, die we verwerken in de keuken van het klooster. We doen dat op een stuk grond van 0,6 ha op zo’n 2 kilometer afstand van het klooster. Het verbouwen van onze eigen groenten is voor ons een logische stap nadat we een aantal jaren geleden een vegetarische keuken zijn gaan voeren.
Het waarom van deze stappen is tweeledig: Enerzijds vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van onze planeet en de generaties na ons. Door vegetarisch te eten met lokaal verbouwde, verse en onbespoten groenten minimaliseren we de voetafdruk van ons eten. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat het eten van een plantrijk dieet met een grote diversiteit en variatie aan verschillende groenten het meest gezonde eten is dat je kunt krijgen. Met als gevolg een gezondere darmflora en daaruit volgend een betere lichamelijke én geestelijke gezondheid.
We hebben besloten om dit jaar op een andere manier te gaan werken in de moestuin. Waar we vorig jaar geploegd en gefreesd hebben, hebben we besloten nu geen grondkering meer te doen. We werken volgens het No-dig principe. Deze methode, waarbij je een dikke laag compost óp de bestaande grond legt en in feite in de compost verbouwt, heeft een aantal grote voordelen. Het belangrijkste is dat het bodemleven intact blijft. Dit bodemleven, vol met wormen, insecten, bacteriën en schimmels stellen ondergronds voedingsstoffen beschikbaar voor de gewassen bovengronds.
Bepaalde bodembacteriën en -schimmels beschermen de plant tegen ziekten en andere binden stikstof. En ze zorgen voor een goede bodemtextuur en structuur met de juiste verhouding lucht, water, mineralen en organisch materiaal. Daarnaast blijft de groente schoner en beperkt de compost de groei van onkruid. Daardoor levert het ook nog minder werk op: minder onkruid dus minder wieden, schoner dus minder spoelen, betere vochthuishouding dus minder bewateren én het jaarlijkse terugkerende zware spitten kan worden overgeslagen. Én dat, volgens diverse experimenten, met een grotere opbrengst. Meer opbrengst met minder werk. Wie wil dat nou niet?
Tussen de compostbedden hebben we paden van houtsnippers, Zo verstoren we de bodem onder de paden minder wanneer we eroverheen lopen en voorkomen we vieze voeten en vieze oogstkratten. Ook creëren de houtsnippers een habitat voor wormen en schimmels.
In de tuin verbouwen we dit jaar wel zo’n 60 verschillende gewassen. Vooral veel bekende groenten, maar ook wat minder bekende zoals wortelpeterselie, aardpeer, pastinaak en bloemspruiten. In de kas verbouwen we meer dan 15 soorten tomaten, 6 verschillende paprika’s en 12 verschillende pepers. Daarnaast hebben een heleboel kleinfruit zoals aardbeien, frambozen, bramen en allerlei bessen.
Naast het groente en fruit staat de tuin ondertussen ook vol met bloemen. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar vooral ook om insecten aan te trekken voor de bestuiving en als natuurlijke vijand van bijvoorbeeld bladluis.
De tuin wordt gerund door ongeveer 6 vrijwilligers met de woensdagochtend en de zaterdagochtend als vaste momenten in de week.
Kloostertuin
Ook in de kloostertuin is er afgelopen jaar veel gebeurd. Langs de gracht aan de zijkant van het terrein hebben we een kleine boomgaard aangeplant met appelbomen, perenbomen, kersenbomen, pruimenbomen en heel veel bessenstruiken. De vruchten hiervan zullen in de keuken worden gebruikt of als handfruit beschikbaar zijn voor onze gasten. Daarnaast zijn tegen de achterste kloostermuur zo’n 400 vooral inheemse boompjes en struiken gepland. Met deze inheemse planten en struiken leveren we een kleine bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit.

In het najaar hebben we de voortuin aangepakt. Er is een pad door de tuin gekomen, er zijn een aantal bomen en struiken gerooid wat ruimte geeft en waardoor andere bomen veel beter uitkomen. Er is een wadi gecreëerd om het regenwater van de parkeerplaats te laten infiltreren en om een nattere biotoop te maken. Én er is een grote bloemperk gekomen met zo’n 30 verschillende vaste planten. Daarnaast is er een bloemen-weidemengsel gezaaid zodat we een meer bloemrijk gazon hebben.
Rondom de Groene trompetboom (Catalpa Bignonioides), vlak voor de hoofdingang, is een prachtige bank gemaakt van inheems Robinia hout. De bank is gemaakt in de vorm van het hartvormige blad van de Catalpa, die symbool staat voor ‘Zelfbewustzijn’.
We zijn ook begonnen met meer natuur-inclusief beheer van de tuin. We maaien minder vaak, laten delen van de tuin deels onbemaaid en laten in de herfst het blad voor een groot deel liggen onder de bomen zodat het de bodem weer kan voeden. We hebben takkenrillen aangelegd waarin allerlei verschillende dieren zich thuis voelen en we zijn gestart met een eigen composthoop om ook in de kloostertuin de kringloop te sluiten.
Meewerken in de tuin?
Wil je een keer meewerken in een van de tuinen? Elke maand werken we met elkaar een zaterdag in de kloostertuin of in de moestuin. Groene vingers zijn fijn maar niet perse nodig. Kijk voor data en tijden op www.kloosterhuissen.nl/p/1770.
Dit stuk verscheen eerder in de Kloosterkrant en is geschreven door Hans van der Vinne, medewerker Dominicanenklooster Huissen.