bezinning, bezieling, beweging

Groeien volgens je eigen aard en kracht

De Goede Week – Zaad in vruchtbare aarde

Het zaad heeft een groot geloof, een groot vertrouwen in zich.  Het zaad heeft vertrouwen dat er iets moois uit hem zal groeien.
In het bijbelverhaal van vandaag  (Mattheus 26: 14 -25) gaat het over het verraad van Jezus. Jezus kiest voor trouw aan God. Jezus heeft blijkbaar een groot vertrouwen, ondanks alles.

DE REIS VAN HET ZAAD

Zaad,
mysterie van leven en sterven.
Loslaten,
zich overleveren.
Zaad ziet nooit de bloem,
maar gelooft erin.

Bevat verborgen kiemkracht.
Zaad kent de donkerte van de aarde,
in stilte drinkt het water,
voelt het de warmte van de zon.
Komt tot groei en bloei
en draagt vrucht.
De reis van het zaad
is de reis van ieder mens
om tot volle ontplooiing te komen.


Tekst door Ton Roumen

De natuur is wakker geworden uit haar winterslaap en ontluikt zienderogen. Misschien dat er strak na Pasen een groeispurt volgt. Daar is dan wel wat meer licht en warmte van de zon voor nodig. Maar nu al zijn de bomen getooid met bloesem, struiken hebben frisgroene blaadjes en kleurrijke narcissen en tulpen bloeien in de tuin. De groeikracht van de natuur is indrukwekkend. Het is ooit allemaal begonnen met een klein zaadje dat daarna ontkiemt en groeit. Wat een wonderlijke kracht heeft de natuur. 

Wij mensen zijn ook natuur en groeien. Letterlijk, maar ook figuurlijk: we kunnen creëren, produceren, ons ontwikkelen en onze talenten ontplooien. Daar ligt wel iets aan ten grondslag: een zaadje in onze ziel en daar hoort het vertrouwen bij dat het kan ontkiemen, groeien en zich manifesteren. Een zaadje is één, vertrouwen is twee. Soms is er weinig vertrouwen: als je onveilig bent, jezelf niet de moeite waard vindt, je te veel aanpast aan anderen of in angst leeft. Dan wordt de kiem- en groeikracht van het zaadje bedreigd. Kun je vertrouwen op wie je bent en wat zich in jou manifesteert? 

Kiemkracht is in ieder van ons aanwezig. Zaad heeft een innerlijk, natuurlijk weten, een instinctieve kennis en gaat mee met de beweging van de natuur, die is: ontkiemen, groeien en manifesteren. Een zaadje zal ontkiemen en groeien volgens zijn eigen aard. Bomen, struiken, bloemen, groente en fruit leven volgens hun eigen aard en kracht. Ze sluiten geen compromissen maar worden wie ze in essentie zijn. Een eikel wordt een eik. Een beukennoot een beukenboom. Ook mensen kunnen leven volgens hun eigen aard en kracht. Die kunnen ze eerbiedigen en daar trouw aan zijn.

Om te ontkiemen en te groeien heeft het zaad humusrijke grond, zon en water nodig. Wij mensen hebben ook voeding nodig, alleen hebben de ingrediënten andere namen en heten: eigenwaarde, zelfvertrouwen en liefde. Als je die kwaliteiten koestert en voedt, kun jij ontkiemen en tot bloei komen. Hoe het zaadje groeit en wanneer het moment nadert van manifestatie, valt niet te zeggen. De Bijbel zegt erover: ‘Terwijl de boer slaapt ontkiemt het zaad en schiet op, maar hij weet niet hoe.’ Ontkiemen en groeien onttrekken zich aan onze waarneming, het gebeurt in het donker, in het verborgene – terwijl de boer slaapt. We moeten geduld hebben en wachten totdat het zaad ontkiemt en groeit. En … vertrouwen dat het gaat gebeuren – en misschien al gebeurd is.


Over de auteur

Ton Roumen publiceert boeken over spirituele thema’s en persoonlijke ontwikkeling. Hij leidt regelmatig retraites in kloosters, ook in Dominicanenklooster Huissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *