Graceland staat bekend als zomerfestival; een intense ervaring die een heel jaar lang nasuddert. Een plek waar artiesten, sprekers en kunstenaars uitdagen om opnieuw over je leven na te denken. Waar je wordt geïnspireerd door eigenzinnige kunst, ontroerende muziek en spectaculaire shows. Die inspiratie, dat wat daar gebeurt. “Hoe mooi zou het zijn om daar meer mee te doen door het jaar heen? En zo ontstonden Graceland evenementen als de Retreat in samenwerking met de Protestantse Kerk Nederland, aldus Rikko Voorberg, artistiek leider van het festival.
Graceland is per definitie een plek voor mensen die niet direct naar een kerk gaan. Een retreat in een klooster leek ons het beste begin van het jaar, in januari dus, “want dat is het perfecte moment om stil te staan en je af te vragen hoe het afgelopen jaar ging en waar je komend jaar heen gaat”, aldus Rikko.F
Foto’s door Marjo Dekker
Getijden zetten tot nadenken over ‘de grote dingen’, ook als niet-gelovige
Als locatie kozen zij ons klooster in Huissen. “Het is mooi om dat terug- en vooruitkijken te combineren met de vieringen die het klooster aanbiedt. Want of je nu gelovig bent of niet, het briljante van de getijden is dat het altijd momenten zijn waarop je stil staat en je jezelf de grote vragen stelt. Vragen die je jezelf misschien minder snel stelt als je niet bij een instituut zoals de kerk aangesloten bent. Terwijl juist die vragen zo belangrijk zijn” licht Rikko toe.
“Het programma is opgesteld met het verlangen om de sfeer van een festival te combineren met de verdieping van een retreat. Belangrijk was dat het programma toegankelijk was voor zowel mensen die al vaker een retreat hebben gevolgd als voor mensen die dat nog niet eerder deden.”
“Dat was een mooie uitdaging. Het programma bestond uit yoga, meditatie, lichaamsgerichte oefeningen en een ecstatic dance sessie. Bij elk onderdeel vormden rituelen een belangrijk onderdeel. Er was ook een rituelenmaker betrokken die de openings- en afsluitingsrituelen vormgaf met woorden, bewegingen en handelingen.
Veilige bedding; ruimte voor emotie en pijn onderdeel van kloosterrituelen
Een belangrijk gevoel dat mensen eruit meenamen was het besef niet alleen te staan. En dus ook niet in hoe je het leven hebt vorm te geven. Je zag ook dat mensen zich verbonden voelen met de ander en met zichzelf. Zij werden gedragen met hoop en moed. Sommigen stráálden gewoon toen ze naar huis gingen.
“Mijn werk is het bedenken van ideeën en concepten om je te laten raken en verlichten waar het zeer doet. En natuurlijk om daarin wat te betekenen. Er doet nogal veel zeer in de wereld. Ik kwam met veel pijn onder mijn arm en een zwaar gevoel van verantwoordelijkheid vanwege de shit in onze wereld het klooster binnen. Het was fijn om het programma ‘gewoon mee te kunnen maken’ als deelnemer. Als je gaat zitten en meedoet met meditatie, yoga en stilte, kun je op een gegeven moment niet meer weg voor de emotie en de pijn die je voelt.”
“In het klooster is een veilige bedding waar die pijn en emotie er mogen zijn. Het is er een onderdeel van de ruimte en de rituelen. Kom maar gewoon even zitten, het is oké. Het gaf mij het besef dat je de pijn niet alleen hoeft te dragen. Tussen hoofd en hart kan een behoorlijke afstand zitten. Er is een structurele schaarsheid aan vrede, tijd en mogelijkheden. Er is zoveel te doen en er is zoveel behoefte aan verbinding, rust en geaardheid. Het is fijn om dat tijdens zo’n retreat in het klooster te kunnen vinden. Als artistiek leider van Graceland als heel, kon ik hier gewoon even deelnemer zijn en ik heb zelf ervaren hoeveel het los kan maken.
Ook, een stukje Graceland voor thuis? Beluister de meditatie.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van het organiseren van een (meerdaagse) bijeenkomst of retreat? Op deze pagina vind je meer informatie. Voor vragen of om een afspraak te maken kun je contact opnemen via planning@kloosterhuissen.nl.