bezinning, bezieling, beweging

Gelukkig zonder reden

Daar stond ik dan op mijn mat. In een lastige yogahouding die behoorlijke concentratie en aanwezigheid vereiste. Mijn lichaam protesteerde aan alle kanten en mijn mind riep luid: ‘Wanneer mogen we nou uit deze houding komen?’ Maar dat is niet wat mijn yogadocente ons vertelde te doen. Ze vroeg ons met aandacht naar onze ademhaling te gaan, te voelen of deze nog vrij kon stromen en de spanning in onze lichaamsdelen waar te nemen. En dit zonder oordeel te doen, met een tevreden en happy state of mind.

En terwijl ik daar zo stond, met een inmiddels hortende ademhaling en zware ledematen, ging ik op onderzoek uit of ik inderdaad een beetje gelukkig, of op z’n minst tevreden kon zijn. Ik dacht aan de gevleugelde uitspraak van onze yoga teacher uit India: ‘Be happy for no reason’ en verplaatste mijn aandacht naar mijn lichaam als geheel om zo de spanning van bepaalde delen te verlichten en met meer gemak in de houding te kunnen staan. Langzaam maar zeker kon ik mijn weerstand laten varen en verdwenen de pijn en het ongemak naar de achtergrond. Zo loste tijd en ruimte op en werd ik mij bewust dat alles precies goed is zoals het is op dit moment. En dat besef bracht rust en ja, een gevoel van gelukkig zijn zonder reden.

Deze beoefening van yoga helpt mij om lastige situaties in het dagelijkse leven op dezelfde wijze te benaderen. Kortom, je bewust worden van je adem, je aandacht verleggen van de bron van lijden naar een ruimer perspectief en gewaar worden van de nieuwe en frisse ruimte die dan ontstaat. En dat vraagt veel beoefening, keer op keer opnieuw.

Op de mat verlies ik bijvoorbeeld regelmatig mijn evenwicht, val ik zelfs om of kan ik maar heel kort in een bepaalde houding blijven staan. In het ‘echte’ leven is de pijn – fysiek, mentaal of spiritueel gezien – soms veel te groot om bij stil te staan en keren we er ons maar al te graag van af. Dan stappen we van onze mat, rollen hem op en zetten hem weg. Maar wat als lijden en geluk ook naast elkaar kunnen bestaan? Wat als we niet zo naarstig op zoek hoeven naar het opheffen van ons lijden door ons geluk buiten onszelf te zoeken en we gewoon kunnen verblijven in dat wat er op dit moment is?

Wellicht zouden we dan gelukkig kunnen zijn zonder reden, puur vanwege de schoonheid van dit moment!


Sanneke Kop is medewerkster van Stichting Dominicanenklooster Huissen. Ze heeft een passie voor dans, meditatie en het begeleiden van mensen hierin. Sanneke heeft een achtergrond als sociaal agoog en lifecoach.

Reacties (6):

  • Sanneke Kop

   20 april 2020 at 14:21

   Dank je Judith!

   Beantwoorden
 1. Mieke

  21 april 2020 at 20:51

  Dankjewel! Inspirerend!

  Beantwoorden
 2. Corrie Verweij.

  22 april 2020 at 10:31

  Dank voor je wijze les, die je zelf ontving van een yoga lerares!
  Ik ben al 80 plus, en voelde bij het lezen de spanning in mijn lijf, die ik ook graag wil verminderen..
  Het is helpend!

  Beantwoorden
  • Sanneke Kop

   22 april 2020 at 16:13

   Fijn om te horen dat het lezen alleen al helpend was! En het begint inderdaad bij het aanwezig kunnen zijn bij die spanning, het simpelweg toestaan.
   Alle goeds!

   Beantwoorden
 3. Sanneke Kop

  22 april 2020 at 16:10

  Dank je voor je reactie Mieke!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *