bezinning, bezieling, beweging

Een week van bezinning en verbondenheid

Het Damiaancentrum, een baken van hoop en ondersteuning, organiseert jaarlijks een bijzondere retraite voor senioren die eenzaam zijn of niet meer zelf op vakantie kunnen. Deze vijfdaagse kloosterervaring biedt een unieke kans voor bezinning, verbinding en het delen van ervaringen. In april 2024 namen achttien deelnemers, die allen een dierbare hadden verloren, deel aan deze retraite in het serene en historische Dominicanenklooster in Huissen. Eén van de deelnemers, Mieke, deelde haar indrukwekkende verhaal over deze bijzondere week.

Samenkomen in het Damiaancentrum
Elke derde zondag van de maand organiseert het Damiaancentrum bij Gesprek de Pas een bijeenkomst waar mensen samenkomen om over hun verlies te praten en ervaringen te delen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er vaak gewerkt met thema’s, maar soms laat men het gesprek ook organisch ontstaan. De kracht van deze bijeenkomsten ligt in het delen van verhalen, die zowel troost als kracht bieden. Voor Mieke en vele anderen is dit een waardevolle manier om met hun verlies om te gaan.

Gevoel van verbondenheid
Het kloosterweek in Huissen bood een breed scala aan activiteiten en programma’s. Het Dominicanenklooster, met zijn rustieke charme en spirituele ambiance, was de perfecte locatie voor deze retraite. Het historische gebouw en de serene tuinen boden een ideale omgeving voor reflectie en rust. De dagen begonnen met een gezamenlijk ontbijt, gevolgd door diverse activiteiten zoals wandelen in de prachtige kloostertuinen, schilderen, en een klankschalenmiddag. In de avonden waren er spelletjes en quizzen. Er werd genoten van mooie muziek. Voor Mieke was het de eerste keer dat ze deelnam, en ze kende niemand. Toch ervoer ze al snel een gevoel van verbondenheid met de andere deelnemers. Iedereen deelde zijn of haar verhaal en zo ontstond er een gevoel van saamhorigheid.

Goede organisatie vanuit het Dominicanenklooster Huissen
Het verblijf in het klooster was goed georganiseerd. Deelnemers hadden een eigen kamer en er was een vast moment van rust en stilte na 22.00 uur, wat bijdroeg aan de rust en reflectie die de plek bood. Naast de geplande activiteiten was er ook ruimte voor persoonlijke momenten van bezinning. De begeleiding door de vrijwilligers van het Damiaancentrum werd bijzonder gewaardeerd. Ze zorgden ervoor dat iedereen zich welkom voelde en dat niemand werd buitengesloten.

Memorabel onderdeel van de week
Een van de meest memorabele onderdelen van de week was de vrije dansbeweging, begeleid door een kloostermedewerker. Voor velen was dit een nieuwe en misschien onwennige ervaring, maar het bracht ook een gevoel van bevrijding en vreugde. Iedere avond werd afgesloten met hapjes en drankjes, wat voor een gevoel van thuiskomen zorgde.

De waarde van de vakantieweek
Piet van den Tillaart, een van de begeleiders, benadrukt de waarde van deze vakantieweek voor senioren. De week biedt niet alleen een kans om uit hun isolement te komen, maar ook om nieuwe vriendschappen te sluiten en steun te vinden bij elkaar. Piet heeft deze week al vier keer meegemaakt en beschrijft de saamhorigheid en dankbaarheid van de deelnemers als de mooiste herinneringen.

Steuntje in de rug
Het Damiaancentrum streeft ernaar om mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, een plek te bieden waar ze zich thuis voelen. Ze organiseren diverse activiteiten en dagbestedingen om mensen uit hun eenzaamheid te halen en hen een gevoel van gemeenschap te geven. Iedereen is welkom om binnen te lopen en deel te nemen aan de activiteiten.

Een mooie herinnering voor iedereen
Mieke hoopt op een reünie om de mooie herinneringen van deze bijzondere week te kunnen herbeleven en om opnieuw die verbondenheid te ervaren. Voor haar, en voor vele anderen, was de week in het klooster een moment van heling en nieuwe kracht. Het Damiaancentrum blijft een waardevolle plek voor iedereen die steun en gemeenschap zoekt, en het Dominicanenklooster Huissen biedt de perfecte ambiance voor deze betekenisvolle ervaringen.

Ook bijdragen aan onze projecten? Word vriend van het klooster!