Ik nam deel aan het kloosterweekend: Leven zonder waarom, onder de bezielende leiding van Welmoed Vlieger. Er stonden 3 belangrijke denkers centraal, mysticus Meister Eckhart, Dag Hammarskjöld en Søren Kierkegaard. Zij gaven op hun eigen wijze vormaan het thema ‘Leven zonder waarom’.
Meister Eckhart vormde de rode draad en van hem is dan ook de titel van dit weekend afkomstig. Het is geen gemakkelijke materie, omdat het verstandelijk gezien moeilijk te begrijpen is en de teksten vrij paradoxaal kunnen overkomen.
“De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan”
In de wereld waarin wij leven en waarin het maakbaarheidsideaal hoogtij viert, zijn dit citaten die daar haaks op staan. Dit botst met het denken wat wij gewend zijn en waarmee we zijn opgegroeid. Om je dit eigen te maken is iets anders nodig dan het menselijk verstand en dat is overgave! Je als subject betrokken weten op wat er geschreven staat, zoals Kierkegaard ons uitnodigt. Alleen zo kom je tot een verstaan van deze materie, het gaat namelijk over onze innerlijkheid en de betekenis die het voor ons leven heeft. Je daartoe verhouden raakt aan de grond van ons bestaan die God is.
“Als men 1000 jaar aan het leven zou vragen waarom leef je? Die zou, als het kon antwoorden: ik leef omdat ik leef”
Wanneer je op afstand blijft en objectief deze denkers wil bestuderen, zul je niet tot een verstaan komen en blijft het koeterwaals. En juist daar ligt de kracht van Welmoed. Zij doet namelijk niet aan kennisoverdracht, maar zij doorleeft werkelijk wat ze aan ons wil overdragen. Zij leeft deze mystieke weg, is als subject volledig betrokken en daardoor doet ze automatisch een appèl op ons zijn en niet op ons verstand. Ze nodigt ons als het ware ook uit om als subject betrokken te zijn.
Daar waar ik deze mystiek altijd moeilijk te begrijpen vond heb ik in dat weekend geleerd, dat dat ook niet de bedoeling is. Je moet het leven…. zonder waarom.
Een terugblik van Roy Clermons op het weekend ‘leven zonder waarom’ onder begeleiding van Welmoed Vlieger. Tijdens dit weekend verdiepen de deelnemers zich samen met Welmoed in het gedachtengoed van drie denkers, die allen in een traditie staan waarin innerlijkheid de centrale houding en drijfveer vormt. Welmoed Vlieger begeleidt regelmatig retraites en klooster weekenden.
Meer over Roy Clermons kunt u vinden op de website van Dominicaans Nederland.