bezinning, bezieling, beweging

Een stil moment van geluk

Wees kalm te midden van het lawaai en de haast en bedenk welk een vrede er in stilte kan heersen 

Op de ranking van gelukkigste landen ter wereld zijn we een plaats opgeschoven naar nummer zes (World Happiness Report 2017). Een prachtige score, al zet ik zelf wel vraagtekens bij dit cijfer. Je kunt bijvoorbeeld aangeven blij te zijn om in een vrij land te leven terwijl je in je persoonlijke leven langdurig, negatieve stress ervaart, zoals door werkdruk, mantelzorger zijn of juist door eenzaamheid. Bekend is dat blijvende stress je uitput: je elastiekje is dan zo ver en zo’n tijd uitgerekt, dat het niet meer terug wil naar haar natuurlijke staat. Dan ben je ver van geluk af!

Hoe graag we het ook zouden willen: omstandigheden in ons leven zijn vaak niet te veranderen. Het enige wat dan overblijft, is er anders mee omgaan. Je gedrag veranderen dus. Oef, zie ik je denken: “Hoe doe ik dat als ik gewend ben 50 tot 60 uur te werken of met twee banen, een betaalde en een onbetaalde als mantelzorger of…..?” “Ik heb überhaupt geen tijd om hierover na te denken”, hoor ik nog wel eens in mijn coachpraktijk verzuchten.

Ik moet terugdenken aan de meditatiecursus die ik volg over schatten in het Boeddhisme. Het ging die keer over ‘de gewijde ruimte’: de fractie van een seconde tijd die je de mogelijkheid geeft om een andere keuze te maken. Het zijn de seconden voor een moment dat je toegeeft aan een gewoonte of een begeerte. Of het is het minimoment voor je boos wordt en uitvalt. Mededeelnemer Bart, directeur van een groot museum, vertelde hoe hij op een praktische manier dit in zijn leven toepast. “Op weg naar een volgende afspraak, ga ik meestal met mijn aandacht naar deze ‘ruimte’, deze stilte. Na daar aangeland te zijn, word ik me dan bewust van juiste gedachtes. Het is deze intuïtie, die me helpt de juiste beslissingen te nemen. Voor mij zijn dat keuzes die bijdragen en zo gelukkig maken; niet alleen mij, vaak ook de ander.”

Geluk of ongeluk gaat dus niet over die gelukkige respectievelijk ongelukkige omstandigheden waarin je bent. Voor mij gaat geluk over het kiezen van het goede en het ervaren van zo’n moment. Dat begint dus in de stilte, komt van binnen, niet van buiten en…. het is te leren.
Gelukkig.

Ik ben benieuwd hoe jij stilte vindt te midden van drukte? Geef gerust je reactie.


Joyce Lakwijk is coach en communicatieadviseur en begeleidt bezinningsprogramma’s en retraites in diverse kloosters. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *