bezinning, bezieling, beweging

Een mijmering

‘We never change do we, No no, we never learn do we’ zingt Chris Martin van de band Coldplay in het nummer We never change. Maar volgens populair-psychologische bronnen blijkt verandering  helemaal niet zo heel lastig als we denken. Volgens hen kun je in 21 dagen een nieuwe gewoonte aanleren of een slechte gewoonte afleren.

De Amerikaanse psycholoog Jeremy Dean deed onderzoek naar deze beweringen en concludeerde dat dat deels waar is en sterk afhangt van de aard van de gewoonte. Een ‘makkelijke’ gewoonte kun je inderdaad in 21 dagen aanleren, maar gemiddeld duurt dat 66 dagen tot soms wel 250 dagen. Hoe makkelijker de handeling, hoe makkelijker het is om het duurzaam in je systeem te krijgen.

Toen afgelopen maart de wereld stil viel pakte ik, net als veel anderen, nieuwe gewoontes op en zwoer oude gewoontes af. Omdat er tijd voor was en omdat de nieuwe situatie er om vroeg. Ik wandelde en mediteerde dagelijks, ik at gezonder en leefde bewuster. En dat hield ik ruim 21 dagen met gemak vol. Voor mijn gevoel waren dit allemaal makkelijke handelingen, want goed voor jezelf zorgen is nooit heel moeilijk toch?

Ondertussen hoopte ik dat er op een hoger niveau ook veranderingen plaats zouden gaan vinden. Het was toch het ideale moment om stil te staan bij grotere zaken zoals ons economische systeem en ons energieverbruik. Het kón niet anders dan dat veel meer mensen dit ook zo voelden en dat er een wereldwijde verandering plaats zou gaan vinden.

Nu we bijna een half jaar verder zijn moet ik concluderen dat mijn nieuwe gewoontes niet zijn blijven hangen. Althans, niet voor de volle 100%. Ik wandel en mediteer niet meer dagelijks, ik eet regelmatig weer junkfood en leef niet continu bewust. Maar ik kan ook concluderen dat er wel íets is veranderd. Ik wandel wel meer dan voor de lockdown, zo nu en dan zoek ik spontaan een plekje om te mediteren en per saldo eet ik gezonder en leef ik bewuster. Geen nieuwe dagelijkse gewoontes dus, maar wel een kleine verandering van m’n patroon.

Mijn nieuwe, misschien meer realistische, hoop is dat we op dat hogere niveau ook die kleine verandering van onze systemen en patronen gaan zien. Wellicht is dat de voorzichtige start van een nieuwe werkelijkheid?


Hans van der Vinne, medewerker Stichting Dominicanenklooster Huissen