bezinning, bezieling, beweging

Een blik op onze sociale projecten: Rust, inspiratie en verbinding voor mantelzorgers

Sociale projecten vormen sinds jaar en dag een onmisbaar onderdeel van de activiteiten van het Dominicanenklooster Huissen. De programma’s voor vluchtelingen, mantelzorgers, vrijwilligers, jongeren en diverse kwetsbare groepen helpen hen om tot rust te komen en hernieuwde inspiratie te vinden. Het ondersteunen van onze medemens en het bijdragen aan een menselijke, liefdevolle samenleving beschouwen we als een belangrijk onderdeel van onze missie. We zeggen vaak dat onze projecten maatwerk zijn, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Afgelopen maand verbleven twee groepen in ons klooster. Zij komen hier met hun lokale mantelzorgorganisatie. In samenspraak met de coördinatoren van deze organisaties stellen wij een programma samen; is er behoefte aan workshops, en zo ja, welke? Staat rust centraal, of inspiratie, uitwisseling, de kloosterbeleving, of nog iets heel anders? In dit geval leidden deze vragen tot twee totaal verschillende programma’s, die precies aansloten bij de behoeften van de deelnemers. 

De eerste groep bestond uit mensen die soms al 30 jaar mantelzorg verlenen en elkaar al kennen van het plaatselijke mantelzorgcafé. Velen van hen komen ook al jaren naar het Dominicanenklooster. Voor deze deelnemers staat rust centraal. Deze dagen in het klooster zijn vaak de enige dagen per jaar dat ze niet hoeven te zorgen. Goed slapen, goed eten, zelf je tijd kunnen indelen, lekker ergens koffie drinken, daar draait het om. Het geeft rust dat ze de weg in het klooster al kennen en weten wat ze kunnen verwachten. Om de ontspanning verder te ondersteunen heeft onze retraitebegeleider Laurence een klankschaalworkshop verzorgd.

De tweede organisatie pakt het anders aan. Zij hebben een groot mantelzorgbestand en vinden het belangrijk steeds andere mensen in de gelegenheid te stellen deel te nemen. Dit jaar was het voor alle deelnemers de eerste keer dat ze bij ons verbleven. Naast het lekkere eten en de gezelligheid hebben zij genoten van een vol programma waar binnen inspiratie centraal stond. Zo hebben ze in een dag maar liefst 3 workshops gevolgd: schilderen, schrijven èn zingen. Ook hier maakte een klankschaalsessie met Laurence het programma compleet.

Rust of inspiratie. Een andere focus leidt tot een heel ander programma, maar het resultaat is hetzelfde: mantelzorgers die opgeladen weer huiswaarts keren. In 2024 hebben we nog ruimte voor één extra mantelzorggroep. 

Ben je mantelzorgcoördinator en wil je met mantelzorgers een aantal dagen bij ons komen verblijven? Neem dan vrijblijvend contact op met Judith Wissing, coördinator sociale projecten, via judithwissing@kloosterhuissen.nl.


Bijdragen aan een liefdevollere samenleving
In ons klooster is iedereen welkom. Ongeacht religie of levensovertuigingen en ongeacht welke uitdagingen het leven je stelt. Meer dan 150 jaar geleden stichtten Dominicaanse kloosterlingen dit klooster. Wij koesteren dit huis en zetten de traditie van dit klooster voort door mensen en organisaties te inspireren om te zijn wie ze zijn en om bij te dragen aan een liefdevollere samenleving. Daarom dragen we van harte bij aan projecten zoals inspiratiedagen voor mantelzorgers.

Ook bijdragen aan onze projecten? Word vriend van het klooster!