bezinning, bezieling, beweging

Door stil te zijn maak je een
diepere verbinding met de ander

Enige tijd gelden nam ik deel aan een Adem en stilteretraite van Fleur Schuylenburch. Naast het werk als receptioniste in het klooster werk ik ook in mijn eigen praktijk als visionair kunstenares met o.a. visualisaties, meditaties en lichaamsbewustzijn en daarom was ik erg benieuwd naar wat de ademsessies en stilte mij zouden brengen.

Door de rustige en prettige begeleiding van Fleur kwam ik al snel terug bij de rust in mijzelf. Ik merkte op dat de ademhalingsoefeningen die we kregen een echte aanvulling waren op de stilte en andersom. Een wandeling in stilte gaf een ander perspectief aan de ‘normale’ manier van wandelen. Samen met elkaar en toch alleen in je eigen ervaring; stil, observerend en luisterend naar de geluiden om mij heen. Het was een mooi begin van de dag. Het dagprogramma gaf een gebalanceerde ervaring door de ademtechnieken die geleerd werden en de stilte tijd tussendoor. Ik merkte op dat na een dag mijn gedachten al rustiger waren en wat was het heerlijk om de telefoon en het beeldscherm helemaal los te laten voor drie dagen.

Opmerkelijk was dat tijdens de stilte ieder zich wat afzonderde en in zijn eigen bubbel verbleef. Pas op de laatste dag werd de stilte verbroken net voor de lunch. Je had de keuze om in stilte te verblijven of om toch te gaan spreken. Een bijzonder moment om na 2,5 dag weer je stembanden te gebruiken en in gesprek te gaan. Ook dit moment bracht meer bewustzijn op wat ik wil uitspreken, wat wil ik delen dat waardevol is. Ik merkte op dat vaak gepraat wordt om te delen maar door juist niet te praten er ineens heel veel dingen niet gedeeld hoéven te worden. Je eigen gedachten worden dan gefilterd in wat nodig is om te delen ja of nee.

Ik vond dit een heerlijke ervaring. Praten omdat ik wel iets wilde delen werd hierdoor specialer. Wat ik van deze retraite heb mogen meenemen is dat verbinding met de buitenwereld vanuit een stilte in jezelf als een bijzondere ontmoeting gezien mag worden. Door bewust te ademen en stil te zijn maak je juist een diepere verbinding met de ander, een groot cadeau voor jou en je omgeving.


Op 11 maart en 15 juli 2024 begeleidt Fleur weer een Adem en Stilteretraite. Op deze pagina vind je meer informatie over deze retraites.


Dit artikel is geschreven door Sandra Leenhouwers, medewerkster receptie en verscheen eerder in de kloosterkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *