bezinning, bezieling, beweging

De wet van de wederkerigheid voorbij

Nu ons gastenverblijf de komende tijd niet bezocht kan worden is er de mogelijkheid contact te hebben met één van onze begeleiders via FaceTime, Skype of Zoom. Zo kan een gesprek worden gevoerd over levensvragen die je op dit moment bezighouden. Je kunt mailen naar dicklieftink@gmail.com

Het was een opmerkelijke persconferentie van de Duitse voetbalbond DFB. Tijdens de bijeenkomst werden de gevolgen besproken ook voor het voetbal van de uitbraak van het Corona virus.

“ Ik heb het gevoel dat de natuur zich tegen de menselijke activiteiten keert” aldus betoogde de bondscoach van het Duitse elftal Joachim Low.

“ Ons tempo van de afgelopen jaren is onovertroffen. De focus lag op geld, hebzucht, macht en grotere winsten. We waren slechts marginaal geïnteresseerd in de noden van elkaar en van de natuur”. Hij ziet in zijn omgeving het gedrag van mensen in snel tempo verbeteren. En hoopvol eindigt hij zijn betoog met: “ Er is geen plek meer voor populisme”. Het is een oud inzicht uit alle grote levensbeschouwelijke tradities: de wet van de “wederkerigheid”

De wet van de “wederkerigheid”

Jezus zegt het in duidelijke woorden: “Behandel anderen dus steeds als je zou willen dat ze jou behandelen.” En voegt hij er niet onbeduidend  aan toe: “ Dat is het hart van de Wet van de Profeten” (Mattheus 6:12) Ik probeer mijzelf in deze weken te verbinden met dit hart van de Wet van de profeten. Wat bij mij daarbij  voortdurend naar boven komt is wat de oude Oosterse mystici ons leren over het bereiken van de top van ons levenspad. Zij noemen het fana: de staat waarin wij al onze gehechtheden hebben los durven te laten. Zodat we niets meer van onze omgeving claimen. En er alleen nog maar hoeven te zijn voor de ander. En ons kunnen gedragen als een werkelijk rentmeester van onze aarde.

Dat is eigenlijk wat de Duitse voetbalcoach ons voorhoudt: we hebben als mens geen keuze meer. De Soefi mysticus Hazrat Inayat Khan noemt deze levenshouding het leven volgens de wet van de “ verzaking”. Het is de wet van de wederkerigheid voorbij. Het is het ultieme beeld waaraan we ons mogen spiegelen op Goede Vrijdag. Het beeld van de gekruisigde Jezus. Het beeld van de kruisiging van het menselijk ego en de overgave aan God. Dat is ook wat fana letterlijk betekent: jezelf laten opgaan in het Hogere.

Al eeuwen zijn kloosters de plaatsen van verstilling.
Al eeuwen zijn kloosters de plaatsen van contemplatie in de stilte.
Al eeuwen zijn kloosters de plaatsen van contemplatie op de verzaking.
Hoe nodig zijn juist nu onze kloosters
Hoe nodig is juist nu ons klooster in Huissen.

Dick Lieftink


Dick Lieftink is begeleider in het Dominicanen klooster.

Nu ons gastenverblijf de komende tijd niet bezocht kan worden is er de mogelijkheid contact te hebben met onze begeleiding. Met FaceTime, Skype of Zoom kan een gesprek worden gevoerd over de levensvragen die je op dit moment bezighouden. Je kunt mailen naar dicklieftink@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *