bezinning, bezieling, beweging

Liefde voor de zee en het onderweg zijn

In deze rubriek laten we iedere keer een spraakmakend figuur aan het woord. Deze keer een interview van Holkje van der Veer met filosoof en zeezeiler Henk de Velde.

Wat heb je met de wereld van kloosters en bezinningscentra?
Ik ben een lezer.
Een paar jaar geleden maakte ik kennis met het werk van de trappist Thomas Merton. Deze Amerikaanse monnik (overleden 1968) wordt een moderne mysticus genoemd.
Ik was zwaar onder de indruk van zijn werk. Door zijn boeken raakte ik geïnteresseerd in de middeleeuwse dominicaan Meester Eckhart. Na het lezen van enkele van zijn teksten ben ik op internet gaan kijken of er ook ergens lezingen of een cursussen over Eckhart worden gegeven.

Ik kwam op de site van de Dominicanen en ook op die van het klooster in Huissen terecht. Ik schreef mij in voor een weekend over Eckhart. Zo is het gekomen, het is mij bijzonder goed bevallen. Ik voelde mij hier in het klooster direct thuis. De tuin, de sfeer in huis en de kundigheid van de inleiders.

Ik ben niet alleen een spiritueel mens, maar ook een religieus mens. Het christendom is belangrijk voor mij, ik ben geboren en opgegroeid in het protestantse IJsselmuiden.

Waarmee kun je jezelf feliciteren? Waar ben je trots op?
Ik ben een gelukkig mens. Ik ben een zeeman die van de zee houdt. Vanaf mijn kinderjaren was de atlas mijn lievelingsboek. Uren kon ik naar de kaarten kijken en fantaseren over de landen die ik daar zag. Ik had toen al een vurig verlangen om op reis te gaan, om al die vreemde oorden te bezoeken. Ik ben er trots op dat ik zes keer de wereld rond gezeild ben, waarvan drie keer helemaal alleen. Het waren geen standaard reizen, ik koos voor eigenzinnige en bijzondere routes. De langste periode dat ik non-stop helemaal alleen ben geweest is 147 dagen.

Heb je iets met het woord VERGEVEN?
Door mijn reizen ben ik veel weg geweest. Weg van mijn broers en zussen, weg bij mijn ouders. Ik was niet aanwezig bij belangrijke momenten in hun leven. Bij veel gebeurtenissen, zelfs het overlijden van mijn moeder, was ik afwezig. Dat is natuurlijk wel een punt, ben ik een egoïst? Ik heb er vrede mee omdat ik het altijd heb gezien als een consequentie van een door mij, in alle vrijheid, gemaakte keuze. De liefde voor de zee, het onderweg zijn, het ging voor mij boven alles.

Ik kan goed alleen zijn en toch ben ik geen kluizenaar. Ik ben ook graag onder en mét mensen. Als ik ergens aan kom met mijn boot probeer ik altijd contact te maken met de plaatselijke bevolking. Als ik zie dat mensen het arm hebben, zo erg zelfs dat er gebrek aan voedsel is, dan vind ik dat verschrikkelijk, de tranen kunnen mij dan in de ogen springen.

Ben jij een Zin – zoeker? Wat zegt dat volgens jou?
Ik ben geen Zin zoeker, ik weet gewoon zeker dat er ‘iets’ is, er is een reden waarom de dingen die zich voordoen gebeuren. Voor alles bestaat een logica, kijk maar naar de natuur. Waarom komt de wind uit een bepaalde hoek? Hoe zijn de stromingen in het water? Alles heeft met alles te maken, voor alles is een rede. Zo zie ik die logica ook terug in mijn eigen leven. Ik ben dan zeezeiler geworden, ik had ook missionaris kunnen worden. Als kind maakte ik thuis kennis met de verhalen en het werk van Albert Schweitzer, een arts die aan het begin van de 20e eeuw een ziekenhuis opzette in Afrika. De boeken en de verhalen over deze man werden bij ons thuis verslonden, voor mijn ouders was hij een held. Ook ik vond het prachtig, ook ik hoopte dat ik later, als volwassene de wereld in kon trekken en voor anderen mensen van betekenis te zijn.

Doe wat je wilt, maar……Hoe zou jij deze zin willen afmaken?
Doe wat je wilt, maar accepteer de consequenties van je keuzes, ook als deze bitter zijn.

Ik ben met mijn boot door noodweer en hoge golven gegaan. Het is een wonder dat ik nog leef. Ook dat is een consequentie van een door mij gemaakte keuze.

Als je een kind van 10 een levensles zou mogen meegeven, wat zou dat dan zijn?
‘Wat je vraagt in Jezus naam, zal je ontvangen’. Voor mij is dit een mooie en belangrijke zin. Als je iets echt wilt, en je zet je hart er achter, dan kun je heel ver komen. Aan de andere kant, wees hier wel voorzichtig mee, weet wat je vraagt. Elke keuze heeft ook consequenties.

De meeste mensen wonen al meerdere jaren in dit Klooster. Zou jij hier kunnen wonen? Wat is voor jou thuis?
Ik zou heel goed in dit klooster kunnen wonen, het lijkt mij heerlijk. Ik houd mij graag met de Bijbel, met het geloof bezig. Het lijkt mij heerlijk om in een omgeving te wonen waar je dat samen met een anderen kunt doen. Ik moet er echter bij zeggen: ik heb geen idee wat de broeders hier de hele dag doen. Ik neem aan dat iedereen een taak heeft. Mijn thuis is momenteel mijn zevende boot, de Solitario. Het is een boot die wat comfortabeler is. In mijn boot ben ik veel stil. Ik luister dan naar de wind en de vogels. Ook dat is voor mij thuis, de natuur.

Ben jij iemand die zich makkelijk conformeert, of ben jij meer een vrije geest?
Conformeren? Lid worden van een groep? Daar heb ik helemaal niets mee. Ik ben zelfs nog nooit naar de stembus gegaan. Het idee dat ik een keuze zou moeten maken voor of tegen een politieke partij en de ideeën waarvoor zij staan! Daar ben ik te anarchistisch voor.  Ik ben een religieus mens, maar ik ben ook geen lid van een kerk. Ik heb moeite met de kerk als organisatie, als instituut met regels en dogma’s. Ik ben lid van maar één vereniging en dat is de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dag en nacht, bij alle weersomstandigheden, staan vrijwilligers klaar om mensen die op zee in nood zijn geraakt te helpen. Geweldig vind ik dat.

Wat houdt liefde voor jou in? En verliefdheid?
Er zijn vele soorten van liefde. Ik denk in eerste instantie aan de liefde van God. Deze liefde is zo groot! Volgens mij gaan alle mensen later naar de hemel. De ervaring dat ik ook geliefd ben door mensen, is hele andere koek. Ik denk dat ik tot vier jaar geleden dit gevoel niet kende. Pas tijdens mijn laatste reis, toen ik vertrokken was om nooit meer terug te keren, drong het tot mij door: er is een klein groepje mensen dat daadwerkelijk van mij houdt. Dat is een hele belangrijke ervaring, ik heb er vijf zeereizen voor nodig gehad om zo ver te komen. Mijn zoon is heel belangrijk voor mij, hij is 35 jaar geleden op de Paaseilanden geboren. We zien elkaar nu regelmatig. Ik ben zelfs grootvader geworden! Verliefdheid, ik houd van de zee, daar heb ik een passie voor, maar verliefd zijn heeft met vrouwen te maken. Ik ben een aantal keren in mijn leven fijn verliefd geweest. En, ja, ook nu ik al ruim in de zestig ben kan ik nog best verliefd worden.

Henk de Velde (geb. 1949) is zeezeiler en filosoof. Hij is vooral bekend van zijn lange solotochten over de oceanen. Momenteel ligt hij met zijn boot, ‘de Solitario’ in Roggebotsluis bij Kampen. 

Interview door Holkje van der Veer O.P., dominicanes, agoge, theologe en auteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *