bezinning, bezieling, beweging

De elementen zijn onze vrienden

Nu alles door de crisis stilligt kunnen we radicaal groen de draad oppakken. Dit bepleitten 170 Nederlandse wetenschappers afgelopen week in een manifest.

“ Covid-19 ontwricht ons leven maar biedt tegelijkertijd historische kansen. Laten we afrekenen met het idee van ‘business as usual’ en ons focussen op een maatschappij die zich radicaal duurzaam organiseert” zo luidde hun tekst. Dit weekend deed ik mee met een Global Ecological Crisis Zoom. Een groep van Amerikaanse biologen nam ons tijdens een internationale ZOOM meeting mee in de pijn die in hun ogen onze planeet lijdt als gevolg van ons menselijk handelen.

Wat mij raakte in hun oproep was dat zij niet hadden gekozen voor een activistisch betoog op basis van uitgebreide wetenschappelijke data.

Wat mij raakte was dat zij ons als deelnemers meenamen in ons eigen, persoonlijke bewustzijn van de pijn die onze planeet  lijdt onder het steeds meer uiteenrafelende web van onze natuur.

Wat mij raakte was de oproep  om te kijken hoe  we in ons eigen persoonlijke leven een positieve sfeer van betrokkenheid kunnen realiseren met onze planten en dieren.

Voor de Heilige Franciscus vormden de elementen zijn belangrijkste vrienden: de aarde, het water, het vuur en de lucht. Hij nam ze mee in zijn gebeden en koesterde ze als de rechtstreekse gezanten van God. Zo bezien voel ik de oproep van de wetenschappers om anders om te gaan met onze planeet dan ook als niets anders dan een oproep tot het vervullen van onze diepste religieuze plicht.


Dick Lieftink heeft op verschillende plaatsen, in verschillende functies en in verschillende sectoren zijn bijdrage geleverd aan het onderwijs. In zijn laatste onderwijsfunctie was hij voorzitter van het CVB van de BMS Friesland (32 scholen voor PO). Momenteel is hij begeleider bij het Dominicanenklooster.

Reacties (4):

  1. Esse van Hall

    20 april 2020 at 11:20

    Een mooi streven! Graag zou ik daar aan willen toevoegen om in de toekomst in alle landen, in ieder geval in Europa, de nadruk meer te leggen op menselijke benodigdheden. En daarmee bedoel ik onderwijs en gezondheidszorg. Laten we dat met z’n allen tot in de puntjes regelen en dat centraal stellen. Van geld wordt je niet gelukkig, dat zie je nu. Het geeft veel zorgen. Uiteindelijk worden we gelukkig en zijn we tevreden wanneer we samen gezond zijn. Die dure auto of dat tweede huis…ach dat zijn bijzaken.

  2. willypelgrim

    21 april 2020 at 18:00

    dat was precies wat ik ook voelde, dat die verbondenheid met de natuur nu zo belangrijk is, en veel mensen het ook hebben ervaren, nu hun bewegingsvrijheid in geperkt was, ik dacht ook aan het zonnelied van Franciscus.
    Hoop dat we allemaal strekt zijn om nu goede keuzes te maken, zodat het herstel van moeder aarde door kan gaan.

  3. Henk Span

    21 april 2020 at 19:22

    Ik had gehoopt inhoudelijk iets te lezen over concrete plannen of ideeën iets te ondernemen. Lees (weer) alleen mooi bedoelde woorden.

  4. Anne Ardui

    22 april 2020 at 09:34

    Waar kan ik dat manifest vinden aub?

Gesloten reacties.