CNV liet vorige week weten dat de werkweek kan worden teruggebracht naar 30 uur. Die conclusie is getrokken omdat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit veelal te wijten is aan de coronacrisis en verdubbeld is van 11 naar 21 procent, zoals uit recent onderzoek van het CNV zelf blijkt. Eerder onderzoek van deze vakbond toonde aan dat de ondervraagden verwachten dat met een 30-urige werkweek het aantal burn-outs vermindert omdat het zal leiden tot een betere balans tussen werk en privé. De coronacrisis noopt kennelijk tot een nieuwe reflectie op die balans.
Tot die conclusie was LinkedIn ook gekomen. Het bedrijf stuurde in april van dit jaar zijn 16 duizend medewerkers naar huis om bij te kunnen komen van de coronacrisis. Dit bedrijf – maar ook andere – gunnen hun personeel een moment van rust om op te laden in de aanhoudende hectische en turbulente coronatijden. ‘Het vele thuiswerken eist zijn tol en burn-outs liggen op de loer’, zegt een woordvoerder van LinkedIn. Een week bijkomen ziet hij als een effectieve remedie.
Niet iedereen ziet een tijdelijke coronabreak als een succesvol middel
Maar niet iedereen ziet een coronabreak als een succesvol middel. Een eenmalige week extra verlof is een tijdelijke maatregel die weinig zoden aan de dijk zal zetten: werken aan balans en herstel van lichaam en geest moet je structureel doen. Bedrijven en organisaties kunnen daar zeker een rol in spelen. Maar investeren door de leiding in de geestelijke en mentale gezondheid van hun mensen is meer dan enkel geld steken in vrije dagen. Werknemers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Zij moeten zelf overtuigd zijn van een goede balans en daar hun eigen permanente verantwoordelijkheid in nemen.
De motivatie om je balans te bewaken ligt in de voordelen die er te behalen zijn. Het is fijn om rust en ontspanning te ervaren want zo kunnen we stress loslaten, komt ons zenuwstelsel tot rust en krijgen we de kans te gaan voelen en vitale krachten te wekken.
Die motivatie zal ik deze week delen met een groep tijdens een retraite die ik in klooster Huissen geef. (Midweekretraite Op de stroom van het leven, van 13 t/m 17 september.) Wat inspanning en werken onder druk is weten we wel, maar met diepe ontspanning zijn we minder bekend. Ontspanning is een sleutel voor een leven met minder stress. De simpele voorwaarde hiervoor is dat er meer tijd wordt vrijgemaakt voor ontspanning en minder voor inspanning. Die intuïtie ligt ten grondslag aan het beleid van CNV en LinkedIn. Hun conclusie is geen eindpunt maar een beginpunt en kan een vervolg krijgen door de voordelen van diepe ontspanning in de privé-tijd onder de aandacht te brengen. Ik hoop dat we de weldaad van ontspanning komende retraite mogen ervaren.
Ton Roumen is een ervaren coach, retraiteleider en spreker. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema’s. Zijn laatste twee boeken: Omarm jezelf en De vrijheid van mijn vader. Meer informatie: www.bezinnen.com