bezinning, bezieling, beweging

Alles is ineens volkomen helder

De retraite, ontwikkeld door begeleiders Marcus Belle en Maria van Mierlo, is bedoeld voor mensen met een levensvraag of dilemma. In de praktijk komen deelnemers vaak met een mix van vragen, uiteenlopend van zeer concreet tot meer algemeen. Dit was bij ons in Huissen ook weer het geval. Het programma is opgebouwd met drie benedictijnse kernbegrippen als fundament: obedientia, stabilitas en conversio morum – gehoorzaamheid, stabiliteit en een omkering van je gewoonten dan wel een verandering in je patronen. Elke retraitedag is opgebouwd rond één van deze thema’s, waarbij een uiteenzetting over wat Benedictus bedoelde gevolgd wordt door oefeningen en gesprekken.

Focus

Tijdens groepssessies is er tijd en gelegenheid om naar de meegebrachte vraag te kijken en je af te vragen wat je daar nu eigenlijk opgeschreven hebt. Soms ligt er nog een vraag onder een vraag, soms ook komt er oude pijn aan de orde. ‘Ik wil met name de veiligheid noemen die ik gevoeld heb’, zegt deelneemster B. ‘Ik heb wel vaker intensives meegemaakt; soms komen er dingen los en als dan de begeleiding daar geen raad mee weet is het middel erger dan de kwaal. Hier was het van begin tot eind veilig, dankzij de professionele leiding van Marcus en Maria.’

De groepssessies worden omlijst door de een stille, biddende sfeer. Om te beginnen, de getijden van het Dominicanenklooster Huissen, drie korte meditaties met de groep, verspreid over de dag en dagelijks enkele uren stille tijd. Tussen de sessies door is er geen onderling contact en zijn de deelnemers in stilte. Het zijn dus dagen met een sterke focus, waardoor deelnemers (‘eindelijk’) kunnen horen wat er in hen leeft. ‘Deze retraite heeft me op een ongelofelijke manier geholpen’, zegt deelnemer K. ‘Ik kwam hier binnen met een vraag die al jaren voor me speelt. En nu? Nu is ineens alles volkomen helder. En ik kan niet meer terug, ik wíl ook niet meer terug. Ik weet wat me te doen staat. Dankzij Neem de Afslag.’


Marcus Belle is psycholoog en heeft een eigen praktijk. Hij is psycholoog en psychotherapeut, trainer voor bedrijfsleven, overheid en gezondheidszorg.

Maria van Mierlo is geestelijk begeleider, vertrouwenspersoon en heeft een communicatiebureau. Beiden zijn overtuigd van de kracht van liefdevolle confrontatie en voelen zich verbonden in eenzelfde spiritueel besef. In het Dominicanenklooster begeleiden zijn het programma ‘Neem de afslag’. Een retraite voor mensen met een dilemma of (levens)vraag. In deze krachtige vierdaagse, gebaseerd op de Regel van Benedictus, vind je helderheid en komt jouw eigen weg weer in beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *