bezinning, bezieling, beweging

Alle werkelijke leven is ontmoeting

‘Alle werkelijke leven is ontmoeting’, zo geloofde de joodse filosoof Martin Buber. In de werkelijke ontmoeting kan er volgens hem iets in de ander (of het andere) oplichten, iets dat Buber ook wel ’het heilige’ noemde. Het klinkt mooi allemaal, maar is het ook waar?

Ik heb nu heel wat kloosterweekenden over dit thema begeleid en elk weekend valt mij weer op hoe wezenlijk  en waardevol nieuwe ontmoetingen zijn. Als ik luister naar de verhalen van de deelnemers, en zie hoe de gesprekken met elkaar – in de zaal of aan de eettafel of gewoon ergens op de gang – tot nieuwe inzichten leidt dan kan ik Bubers woorden alleen maar bevestigen.

Het doet me altijd weer denken aan wat mijn vader vroeger eens tegen mij zei: ‘soms moet je even met elkaar op de dijk gaan staan’. Hij bedoelde daarmee dat het goed is om regelmatig even wat afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en het vaak jachtige leven van alledag en met elkaar een moment stil te staan bij waar het werkelijk om gaat. Het antwoord daarop kan voor iedereen verschillend zijn, maar het vergezicht – en de ruimte om er woorden aan te geven – ontstaat omdat je samen ‘op de dijk staat’.  

Daarna gaan we allen het alledaagse leven weer in, naar huis en werk, familie en vrienden, maar vaak met een net iets andere blik. Misschien wel met net iets meer oog voor ‘het heilige’ om ons heen.

Deze blog is geschreven door Welmoed Vlieger


Meerdaagse Leven zonder waarom – De kracht van de ontmoeting (29 maart t/m zondag 31 maart)

Deze dagen gaan we ons via verschillende denkers uit de westerse filosofische en mystieke traditie – waaronder Martin Buber, Sören Kierkegaard en Etty Hillesum – verdiepen in de betekenis en waarde van innerlijkheid voor de ontmoeting met de ander of het andere. Welmoed Vlieger zal hiertoe enkele inleidende lezingen verzorgen.