bezinning, bezieling, beweging

Achterlaten

Aan het begin van het nieuwe jaar maken we goede voornemens voor de komende periode. Soms lukt dat om ze te realiseren, vaker niet. Je kunt ook op een andere manier naar de jaarwisseling kijken. Het oude jaar is geweest. Het is voltooid verleden tijd. Een mooie kans om alles uit dat oude jaar gewoon achter te laten en niet mee te nemen. Wat geweest is, is geweest. Je hoeft niet met de naald van de platenspeler te blijven hangen in de groef van het oude jaar. Je hoeft niet eens goede voornemens te maken. Je kunt gewoon kijken wat iedere dag je brengt, zonder de last van wat is geweest.

De  oudejaarsconference van Claudia de Breij staat in een lange traditie. Vanaf 1954 waren de conferences op de radio te horen en vanaf 1969 te zien op tv. De ‘vader’ van de oudejaarsconference is Wim Kan. In 1973 zong die het lied Nederland over de drempel. Als je over de drempel gaat, kan de deur dichtvallen en kun je alles van het vorig jaar achter je laten en met een schone lei aan het nieuwe jaar beginnen. Het oude jaar is voorbij. Het oude jaar kun je loslaten.

Hoe groot de verleiding is achterom te blikken wordt duidelijk in het bijbelse verhaal over Lot en zijn vrouw. Engelen waarschuwen Lot dat God de stad Sodom, waar hij woont, zal vernietigen vanwege de morele verdorvenheid die er heerst. Hij kan maar beter vluchten. Engelen drukken hem op het hart dat niemand tijdens de vlucht achterom mag kijken. De vrouw van Lot doet dat echter wel, waarna ze in een zoutpilaar verandert en niet meer kan ontsnappen aan de rampspoed die de stad treft.

Je hoeft niet langer stil te staan bij het belaste verleden. Doe je dat wel, dan kun je verstarren en bevriezen. Je kunt niet verder in je leven. In plaats van teruggetrokken te worden door het verleden, kun je leven in het hier en nu. Dat wil zeggen: voelen wat er is, met alles wat daarbij hoort: je pijn, je ongemak, maar ook je hoop en vreugde. Je kracht zit in het hier en nu. Daarin kun je voelen wat er is. Een mooi en niet belast nieuwjaar gewenst.

<< In plaats van teruggetrokken te worden door het verleden, kun je leven in het hier en nu. >>

Ton Roumen is een ervaren coach, retraiteleider en spreker. Hij publiceert boeken en artikelen over spirituele thema’s. Zijn laatste twee boeken: Omarm jezelf en De vrijheid van mijn vader. Meer informatie: www.bezinnen.com

In 2023 verzorgt Ton de volgende programma’s in Dominicanenklooster Huissen:
Midweekretraite Op de stroom van het leven www.kloosterhuissen.nl/p/1381
Weekendretraite Een rustige geest, een mild hart www.kloosterhuissen.nl/p/1578
Retraitedag Emoties: bronnen van vitaliteit www.kloosterhuissen.nl/p/1655

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *