bezinning, bezieling, beweging

Verlangen naar de wereld omgekeerd – Wees niet bang, houd moed

Op deze derde adventszondag gaan Aalt Bakker en Jakob van Wielink met elkaar in gesprek over het thema ‘Wees niet bang, houd moed’. Zij gaan samen dieper in op wat deze zin voor hen tekent in hun dagelijks leven, op hoe je op onderzoek uit kan gaan naar datgene waar je bang voor bent, om je kwetsbaarheid als uitgangspunt te nemen om vol moed op weg te gaan. Ze blikken terug naar hoe zij de advent- en kersttijd in het verleden hebben ervaren en hoe zij deze periode nu zien en ervaren.  De afsluitende boodschap gaat over hoe je je naasten kracht, moed en veiligheid kan brengen én hoe je omgekeerd deze daar ook kan vinden, om samen het levenspad te kunnen vervolgen.
Zoals Jakob het mooi verwoord als aanvulling op het bekende schilderij ‘Rust bij de vlucht naar Egypte’ door Rembrandt van Rijn:

‘Op de vlucht zijn voor wat spannend is, voor wat je op de hielen zit, je achtervolgt. Door de woestijn. En tóch vertrouwen dat er licht is. Samenkomen bij dat licht, omdat je weet dat je bij elkaar veilig mag zijn, als je in kwetsbaarheid verbonden bent. Niet langer bang zijn voor de woestijn, maar deze vruchtbaar maken.’

We raden je aan om eerst de onderstaande tekst van Jesaja te lezen en op je in te laten werken, voordat je de video bekijkt.

Tekst

Jesaja 35: 1-6, 10

Zo spreekt Jesaja
profeet namens God.

“Woestijn en steppe
raken in bloei.
Het dorre land
draagt rijke vrucht;
met lelies getooid staan
de velden te pronken.

Zo is God.

Spreek daarom
allen moed in
die gelaten berusten.
Maak slappe handen sterk.
Geeft knikkende knieën
spankracht.

Kom, niet bang.
Het kwaad
raak aan zijn eind;
de redding is nabij.

Blinden zullen zien,
doven horen.
Als een hert
springen lammen op
en stommen hebben
het hoogste woord.

Ze zijn door God
van hun afgoden verlost
en keren zielsgelukkig
naar huis terug –
blij dat ze
na alle pijn en lijden
onbevangen kunnen leven”.


Deze video is onderdeel van de serie Verlangen naar de wereld omgekeerd. Een online video reeks in de advent waarin we niet omkijken naar de geboorte van de Messias lang geleden, maar we kijken vooruit naar de verschijning van de zogenaamde messiaanse tijd. We verlangen naar een nieuwe orde van gerechtigheid en dat wordt ook wel Messiaans verlangen genoemd. Dat is verlangen naar een wereld die goed is: deze wereld omgekeerd.


De illustraties bij deze reeks worden gemaakt door Nina Sprong -Minnaar – ninamaakt.nl

De video’s worden gemaakt door Misha Beliën – mishabelien.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *