bezinning, bezieling, beweging

21-dagen eenvoud…

Een paar weken geleden kreeg ik een Whatsapp-berichtje van een goede vriendin in Parijs. Zij vroeg of ik in een WhatsApp-groep wilde deelnemen aan een 21-daagse meditation challenge van Deepak Chopra. Het zou gaan over leven in eenvoud en harmonie met de natuur, over het vinden van rust, stabiliteit en wijsheid. Deelnemen zou betekenen dat ik elke dag een geleide meditatie zou doen van ongeveer 15 minuten, daarnaast een opdracht om aan de slag te gaan met het thema van de dag, en tot slot een vinkje binnen de Whatsapp-groep om aan te geven dat het me ook die dag weer gelukt was.

Dat leek me wel wat. En een commitment van 21 dagen leek me goed te doen. Op dat moment was ook net de eerste Corona-besmetting in Nederland. Inmiddels zijn we ruim een maand verder. Ik heb 21 dagen met veel voldoening en veel inzichten deelgenomen aan alle meditaties en opdrachten. Wat ik vantevoren niet wist was dat deze actieve deelname me de afgelopen weken heel erg heeft geholpen om in de Corona-gekte mijn rust te kunnen bewaren, bij mezelf te blijven en me niet gek te laten maken door de dagelijkse lawine van Corona-updates. De 21 dagen brachten mijn aandacht naar de kracht van universele wetten zoals Deepak Chopra ze beschrijft in zijn boeken.

Bijvoorbeeld de Wet van het Geven. Die laat zien dat als we veel onbaatzuchtig geven we als beloning ook zelf veel zullen ontvangen. Dit kan gaan over aandacht, over liefde, over cadeautjes of over complimenten. Of de Wet van Oorzaak en Gevolg. Die laat zien dat alles wat we doen effect zal hebben op de toekomst. En alles wat ons overkomt een oorzaak heeft in het verleden. Het helpt mij om elke dag weer bewust te zijn dat wat ik doe ook gevolgen of impact heeft voor morgen. De 21 dagen hebben mij extra bewust gemaakt dat het leven in harmonie met de natuur, of zo je wil met de kosmos, de beste kans geeft op een leven dat de moeite waard is.

Toen de 21 dagen voorbij waren miste ik al op de 22e dag het ritme van en de inspiratie uit de geleide meditaties. Ik merkte dat de wijze woorden en inzichten van Deepak Chopra me de afgelopen 21 dagen erg hadden geholpen om zelf voldoende rust, stabiliteit en wijsheid te vinden in deze turbulente tijd. Ineens kreeg ik het idee om de 21-daagse meditatie gewoon nog een keer te doen. Ze zijn eenvoudig te vinden op Youtube. Hieronder de 1e dag van de 21 dagen.

Inmiddels ben ik alweer halverwege en geniet ik in alle hectiek elke dag weer van de eenvoud van de wijze lessen…


Erik op ten Berg is expert in brainstorming en creatief denken en de inspirerende kracht achter Pioen consult. Meer over Erik

Reacties (1):

  1. Yana Meerstadt

    13 april 2020 at 10:43

    ik heb al tijden, een paar jaar denk ik, deelgenomen aan de 21 daagse meditaties van Deepak, en er een paar aangeschaft. Fijn om te hebben Helaas vindt hij het nodig om Oprah Winfrey een inleiding te laten doen, tegenwoordig, waarvan ik de meerwaarde niet inzie.
    Deepak was mijn eerste mediatieleraar, vele jaren geleden, en het heeft niet aan kracht ingeboet….hij zag toen al de enorme mogelijkheden die de www biedt en heeft gelijk gekregen….ik zou de meditatie aanraden, al was het er maar eentje. Er is ook altijd een korte periode waarin je 10 $ korting krijgt

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *