bezinning, bezieling, beweging

2024 staat in het teken van waarheid

Een jaarthema voor Dominicanenklooster Huissen

Een jaarthema! Als je erover nadenkt, kun je je eigenlijk alleen maar afvragen waarom we daar niet eerder op gekomen zijn. Want toen de mogelijkheid eenmaal genoemd was, buitelden de ideeën over elkaar heen, alsof ze hadden liggen wachten om aan het licht te komen. In 2024 is het zover – en het eerste jaarthema van Klooster Huissen zal zijn: Waarheid.

Met het jaarthema leggen we een rode draad door onze programmering. Of noem het een leidraad, iets om je aan vast te houden, wat richting geeft. We kozen voor ‘waarheid’, want waarheid – veritas – is een bij uitstek dominicaans thema. Door zo’n vertrouwd woord te kiezen, blijven we dichtbij de mensen die Klooster Huissen gesticht hebben: de broeders dominicanen. Binnen de veelkleurigheid van het huidige aanbod zal het jaarthema functioneren als een liefdevolle focus. Want gaat het niet altijd om de vraag of ons leven waar is?

Wat ik me al werkend aan dit programma realiseerde, was dat elk levensgebied met waarheid in verband gebracht kan worden. Dat is zo’n quasi diepzinnige ontdekking waarvan je denkt: ‘Ja, logisch’, maar die desondanks binnen komt. Misschien wel juist omdát het zo logisch is, maar je er nauwelijks bij stil staat. Voor een jurist is de vraag naar waarheid dagelijks aan de orde. Voor een beeldend kunstenaar lijkt het een ander verhaal, maar… is dat wel zo? Is het niet ook in de kunst ten diepste de vraag of wat je maakt waar is, authentiek?

Klopt mijn kunst, mijn gedicht, mijn muziek? Met dit in gedachten was het niet vreemd dat iedereen die ik vroeg om mee te werken, vrijwel meteen een eigen visie op waarheid had. ‘O, dan zou ik het zus of zo kunnen aanpakken, of ik zou dat kunnen doen.’ De veelzijdigheid van het begrip waarheid werd zo al bij de vroegste voorbereidingen zichtbaar. Zoals dat wel vaker gaat met gebeurtenissen waarop zegen rust, of waarin mensen van goede wil samenwerken, ging het ook hier als vanzelf. De meeste mensen die we benaderden met de vraag of ze wilden meewerken, zeiden spontaan ja. Of dat nu kwam omdat we het zo vriendelijk vroegen, of omdat het Klooster Huissen was dat ze een warm hart toedroegen of domweg omdat ze hard toe waren aan een leuke opdracht, ik weet het niet. Maar feit is dat we een prachtige groep medewerkers bereid hebben gevonden het programma mee te gaan dragen. Door een lezing te houden, een meerdaagse te begeleiden, een workshop te leiden, wat dan ook.

“Gaat het niet altijd om de vraag of ons leven waar is?”

Opbouw jaarthema
We kozen voor zes bijeenkomsten rond waarheid: twee symposia en vier korte meerdaagse retraiteprogramma’s. Grote bijeenkomsten vragen grote sprekers, dus we zijn blij met Nikolaas Sintobin (jezuïet) en Claartje Kruijff (voormalig Theoloog des Vaderlands) als sprekers op de symposiumdagen. De meerdaagse retraites worden begeleid door Maria van Mierlo, steeds in samenwerking met een expert op gebied van het thema van de betreffende meerdaagse. Die andere begeleiders zijn respectievelijk jurist Klaartje Freeke, Jakob van Wielink (oprichter van de School voor Transitie), Welmoed Vlieger (Eckhart-kenner) en zuster Nadia Maria Kroon, die onlangs intrad als dominicanes. Voor alle details van deze programma’s lees je verder op de website.

Wil je ons jaarthema meemaken? Teken dan in op het jaarprogramma en dan ben je er zes keer bij. Je bent dan ook verzekerd van een plaats. Maar vooral inhoudelijk nodigt dit programma uit tot zes keer meedoen, omdat er is nagedacht over de opbouw. Je ziet die terug in de namen van de meerdaagse programma’s. We werken daarin toe naar ‘de waarheid in jou’ – hoe die er ook uitziet. Je kunt ook kiezen voor losse onderdelen en alleen intekenen op de onderdelen van jouw keuze. Ik verheug me enorm op de gesprekken die zullen ontstaan, zowel in de kapel op de symposiumdagen als tijdens de meerdaagse programma’s. We verwachten veel mensen, dus ik hoop dat iedereen een plek kan krijgen. Als je mee wilt doen, wacht dan niet te lang met je aanmelding. Er is nog heel veel meer te vertellen over de invulling van het jaarthema. Te veel om in dit artikel te proppen. Ik wens alle deelnemers toe dat het een mooi jaar mag worden en dat je iets van het licht van de waarheid zult ervaren in dit rijke aanbod. 

Dit stuk is geschreven door Maria van Mierlo en is verschenen in de wintereditie van de Kloosterkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *